Haller leidt derde dreun op rij voor Bosz en Dortmund in

Borussia Dortmund heeft op bezoek bij Eintracht Frankfurt opnieuw puntenverlies geleden. De formatie van Peter Bosz beet zich stuk op de middenmoter, waardoor Bayern München de achterstand op de koploper goed kan maken.

Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund 2-2
In Frankfurt ontspon zich een levendige strijd, waarbij Eintracht gebruikmaakte van de ruimtes die de Dortmund-defensie weggaf. Daarbij waren belangrijke rollen weggelegd voor Jetro Willems, die de linkerkant bestreek, en Sébastien Haller als gevaarlijke aanvalsleider.

De hoofdpersoon luisterde echter naar de naam van Roman Bürki. De BVB-doelman was midweeks met een enorme blunder verantwoordelijk voor nieuw Europees puntenverlies bij APOEL Nicosia (1-1). De kritiek op de Zwitser zwol daarom aan, waarna Bosz het voor hem opnam. Bürki, die ook en passant zijn contract verlengde, bewees in Frankfurt in eerste instantie wel zijn waarde, maar ging later in de fout.

De doelverdediger hield Dortmund, dat gelukkig op voorsprong kwam via een door Nuri Sahin verlengd schot van Marc Bartra, op de been voor de pauze. Bürki trad twee keer ijzersterk op door uit te komen bij dreiging van Marius Wolf en Ante Rebic.

Maximilian Philipp maakt Dortmunds 25ste goal van het seizoen. Nooit had de club zoveel goals na negen duels.

Ook na rust werden beide ploegen gevaarlijk. Pierre-Emerick Aubameyang miste twee uitstekende mogelijkheden, waarop Maximilian Philipp na een klein uur wel succesvol de trekker overhaalde met een schot in de lange hoek. Dat doelpunt was tegen de verhouding in, want Eintracht had op dat moment de overhand.

De thuisploeg ging niet bij de pakken neerzitten en kreeg daarvoor al snel de beloning met de aansluitingstreffer. Bürki was dit keer wel te laat uit zijn doel en liep Rebic omver. Vervolgens schoot Haller vanaf de stip ijzig kalm de bal fraai tegen de touwen. Binnen vijf minuten, waarin Christian Pulisic een grote kans miste, volgde ook de gelijkmaker. Wolf schoot raak via de binnenkant van de paal.

De comeback van Eintracht leek de opmaat voor een spectaculaire slotfase waarin een van de ploegen nog aan het langste eind zou trekken. Spektakel was er wel, maar een winnaar kwam er niet, mede doordat Haller stuitte op Bürki en aan de andere kant Makoto Hasebe een bal van Sahin van de lijn haalde. Ook het Engelse toptalent Jadon Sancho (17), die zijn eerste minuten kreeg van Bosz, kon geen winnend doelpunt forceren. Een harde overtreding van Marc Bartra werd in de ultieme slotfase slechts bestraft met geel.

De remise betekent de derde tegenslag voor Bosz in een week tijd. Een week geleden verloor zijn elftal op eigen terrein met 2-3 van RB Leipzig, vier dagen later volgde de domper in de Champions League in Cyprus. Doordat Dortmund slechts één punt pakt, kan Bayern München later deze zaterdag (uit bij Hamburger SV, aftrap 18.30 uur) langszij komen in puntenaantal op de ranglijst.

RB Leipzig - VfB Stuttgart 1-0
RB Leipzig-trainer Ralph Hasenhüttl verwachtte met VfB Stuttgart een meer afwachtende tegenstander dan de laatste twee opponenten (Borussia Dortmund en FC Porto). De coach zag tot zijn genoegen dat de opgetrokken muur al halverwege de eerste helft was geslecht. Marcel Sabitzer verschalkte Stuttgart-doelman Ron-Robert Zieler met een schot van ruim twintig meter met zijn mindere linkerbeen.

RB Leipzig ontsnapte in de jacht op een tweede treffer aan de gelijkmaker. VfB Stuttgart, dat dit seizoen op vreemde bodem nog puntloos is, was via Takuma Asano zeer dicht bij de 1-1. De Japanner zag zijn inzet met de hak in de 56ste minuut tegen de paal eindigen. De gasten bleken niet bij machte de stand gelijk te trekken, zoals Leipzig er niet in slaagde de marge te vergroten. Door de nipte zege is Leipzig de morsende koploper Borussia Dortmund tot op één punt genaderd.

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen 1-5
Borussia Mönchengladbach heeft een pas op de plaats moeten maken. Die Fohlen gingen na twee zeges op rij op eigen veld hard onderuit tegen Bayer Leverkusen. Fabian Johnson zette de thuisploeg na zeven minuten nog wel op het goede spoor. Maar na het eerste kwartier na rust waren de rollen omgedraaid door doelpunten van Sven Bender, Leon Bailey en Julian Brandt. Kai Havertz was bij de drie Leverkusen-treffers de aangever. In de 69ste minuut maakte Kevin Volland een einde aan alle illusies van de thuisploeg, die door de nederlaag Leverkusen tot op twee punten zag naderen. Het slotakkoord was er voor invaller Joël Pohjanpalo (1-5).

FC Augsburg - Hannover 96 1-2
FC Augsburg en Hannover 96 maken na een sterke start van het seizoen een mindere periode door. Na ruim een half uur brak Michael Gregoritsch met een fortuinlijk schot via Julian Korb de ban voor de thuisploeg, die op basis van de eerste helft de voorsprong verdiende. In de 77ste minuut revancheerde Korb zich door de gelijkmaker van Niclas Füllkrug voor te bereiden. In de laatste minuut volgde de 1-2 van Hannover. Na een assist met het hoofd van voormalig AZ-spits Jonathas werd Füllkrug de matchwinner namens Hannover, dat door de zege naar de zesde plaats is geklommen. FC Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw de negentig minuten speelde, moet genoegen nemen met de tiende plaats.