Groepswinst Spanje na prachtgoal Aspas tegen sterk Marokko

Spanje heeft zich maandagavond tot groepswinnaar gekroond in Groep B. De Spanjaarden leken af te stevenen op een nederlaag tegen Marokko, maar door een doelpunt in de extra tijd werd het 2-2.

Spanje zou bij een overwinning op Marokko zeker zijn van de volgende ronde op het WK, maar had uiteindelijk ook genoeg aan een gelijkspel. Het land werd zelfs eerste omdat Portugal na een werkelijk knotsgekke slotfase de overwinning op Iran weggaf en genoegen moest nemen met 1-1.

Toch zal de manier waarop de volgende ronde van het WK bereikt is Spanje weinig vertrouwen geven. Het spel van de ploeg van interim-bondscoach Fernando Hierro was tegen Marokko bepaald niet om naar huis te schrijven. Met name defensief oogden de Zuid-Europeanen kwetsbaar.

De eerste helft in Kaliningrad was vooral spijkerhard. Nordin Amrabat had het al snel aan de stok met Sergio Ramos, terwijl Gerard Piqué aan een kaart ontsnapte na een harde tackle met twee benen. Younes Belhanda ontsnapte aan rood toen hij vol op het been van Andrés Iniesta ging staan.

De wedstrijd tussen Spanje en Marokko was, met name voor rust, bij vlagen bikkelhard.

Ondertussen had Spanje het beste van het spel, maar Marokko speelde verdedigend goed en kwam bij een zeldzame aanval zelfs op voorsprong in de veertiende minuut. Door een misverstand tussen Iniesta en Ramos kon Khalid Boutaïb zo doorlopen richting David de Gea. De spits bleef oog in oog met de doelman ijzig koel: 0-1.

Het eerste Marokkaanse doelpunt dit WK werd al snel weer weggepoetst. Uitblinker Iniesta zette na een heerlijke voorzet strak voor en Isco schoot de bal hard in het dak van het doel: 1-1. De gelijkmaker leek Marokko niet te raken. De Noord-Afrikanen bleven sterk spelen en kregen via Boutaïb wederom een enorme kans, maar dit keer kwam De Gea wel als winnaar uit de strijd.

Spanje viert de gelijkmaker van Isco.

Spanje bleef ondertussen zoeken naar gaatjes in de hechte Marokkaanse defensie. Het leverde kansen op voor Sergio Busquets en - na een geweldige actie van Iniesta - Diego Costa, maar gescoord werd er niet meer in het eerste bedrijf.

Ook na rust bleef de wedstrijd uitermate boeiend. Amrabat, de gevaarlijkste man aan Marokkaanse zijde, schoot vanaf dertig meter snoeihard op de binnenkant van de paal en aan de andere kant haalde Romain Saiss een kopbal van Isco van de doellijn, terwijl Gerard Piqué volledig vrijstaand naast kopte.

Tien minuten voor tijd bleek de defensie van Spanje wederom wankel. Youssef En-Nesyri sprong veel hoger dan Ramos en kopte de 1-2 voor Marokko tegen de touwen. Zonder de inmiddels gewisselde Hakim Ziyech, die een onopvallende wedstrijd speelde, slaagde Marokko er niet in de zege over de streep te trekken.

In de eerste minuut van de extra tijd schoot invaller Iago Aspas achter het standbeen langs op prachtige wijze de 2-2 binnen na een voorzet van Dani Carvajal. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel, maar uiteindelijk constateerde de videoscheidsrechter dat daar geen sprake van was en dus pakte Spanje een punt.

Spanje eindigt door de late twist als nummer één in Groep B, met vijf punten uit drie duels. Portugal heeft ook vijf punten, maar omdat Spanje vaker scoorde moeten de Portugezen het doen met de tweede plek. Iran is derde met vier uit drie, Marokko met één punt hekkensluiter.