Portugal kruipt door het oog van de naald in idiote slotfase

Reacties

Portugal heeft de groepswinst in Groep B uit de handen laten glippen. In een werkelijk idiote slotfase (waarin er ook bij Spanje - Marokko, de andere wedstrijd in deze poule, van alles gebeurde) moest de Europees kampioen uiteindelijk zelfs nog blij zijn dat het door Iran niet uit het toernooi werd geknikkerd: 1-1.

Portugal kruipt door het oog van de naald in idiote slotfase

De situatie in de poule was voorafgaand aan de laatste speelronde even helder als spannend: Spanje en Portugal leidden de dans met vier punten uit twee duels en exact hetzelfde doelsaldo. Omdat achtervolger Iran op drie punten stond, wisten beide Zuid-Europese landen dat ze bij een gelijkspel zeker waren van een ticket voor de achtste finale. AZ-uitblinker Alireza Jahanbakhsh (die terugkeerde in de basis) en zijn ploeggenoten wisten op hun beurt dat ze alleen bij een zege op eigen kracht de volgende ronde zouden bereiken.

Wat dat betreft kon het Iran van de (saillant genoeg Portugese) bondscoach Carlos Queiroz enigszins moed putten uit de vorige wedstrijd, tegen Spanje. Iran verloor weliswaar met 1-0, maar het gaf tegen La Furia Roja nauwelijks iets weg en kwam zelf bovendien tot een paar prima kansen. Tegen de regerend Europees kampioen ging het maandag in defensief opzicht aanvankelijk echter een flink stuk minder.

Eerste goal
Al na drie minuten kreeg Cristiano Ronaldo een prima schietkans, maar hij stuitte op keeper Alireza Beiranvand. Even later profiteerde João Mário bijna van miscommunicatie achterin tussen diezelfde doelman en middenvelder Saeid Ezatolahi, nog binnen het kwartier kwam Iran met de schrik vrij toen Beiranvand een voorzet zomaar door zijn handen liet glippen.

Langzaam maar zeker leek Iran echter wat meer grip te krijgen op Portugal, het kreeg zelfs een prima kans. Uit een vrije trap van Jahanbakhsh kopte Ezatolahi steenhard op doel, maar keeper Rui Patrício redde. Op slag van rust ging het alsnog mis. Ricardo Quaresma kreeg de bal aan de rechterflank, combineerde fraai met Adrien Silva, waarna hij de bal met buitenkantje rechts (zijn handelsmerk) weergaloos in de verre hoek schilderde: 0-1. Opmerkelijk genoeg was het voor de 34-jarige routinier pas zijn eerste goal ooit op een WK.

Iran-keeper Alireza Beiranvand duikt, maar kan de prachtige inzet van Ricardo Quaresma (niet zichtbaar op de foto) niet keren.
Iran-keeper Alireza Beiranvand duikt, maar kan de prachtige inzet van Ricardo Quaresma (niet zichtbaar op de foto) niet keren.

Na rust leek het doek al snel te vallen voor Iran. Ronaldo werd in het strafschopgebied onderuitgelopen door Ezatolahi, maar scheidsrechter Enrique Cáceres weigerde in eerste instantie een strafschop toe te kennen. Op advies van de videoscheidsrechter ging hij naar de kant om zelf de beelden te bekijken, waarna hij alsnog naar de stip wees. De normaliter zo trefzekere Ronaldo nam zelf plaats achter de bal, maar zag zijn inzet gestopt worden door Beiranvand.

De misser van de supervedette van Real Madrid was weliswaar een meevaller voor Iran, maar leidde niet tot hernieuwde dadendrang. Het ontbrak het moegestreden elftal van Queiroz aan geloof én vernuft, waardoor Portugal zich niet bovenmatig hoefde in te spannen. Enige moment van opwinding was lange tijd de ophef rond Ronaldo, die een slaande beweging leek te maken richting Morteza Pouraliganji. Na het bestuderen van de beelden besloot Cáceres het echter bij geel te laten.

Extremis
Portugal leek (gezien de eigen voorsprong en de achterstand van Spanje) soeverein op weg naar de eerste plaats in de groep, maar in extremis viel de gelijkmaker alsnog. Na het bestuderen van de videobeelden besloot Cáceres een strafschop toe te kennen aan Iran, na ongelukkig hands van Cédric Soares. Karim Ansarifard benutte het buitenkansje overtuigend. Vrijwel tegelijkertijd kwam Spanje tegen Marokko terug tot 2-2, door de beide gelijkmakers gaf Portugal de eerste plaats in de poule ook nog weg.

Het had echter nog gekker kunnen worden. Nóg dieper in blessuretijd kreeg Iran in een bijzonder hectisch slot zelfs dé kans op de winnende, maar Mehdi Taremi schoot geheel vrijstaand in het zijnet. Een goal zou betekend hebben dat Portugal uitgeschakeld zou zijn, maar de ploeg van Fernando Santos kon uiteindelijk opgelucht ademhalen.

Spanje treft in de achtste finale nu Rusland, het gastland werd tweede in Groep A. Portugal speelt op zijn beurt tegen Uruguay, dat zich eerder op de maandag verzekerde van de groepswinst in die poule.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.