Rusland helpt Uruguay aan perfecte groepswinst

Uruguay heeft Rusland afgetroefd in een rechtstreeks gevecht om de groepswinst in Groep A: 3-0. Het gastland legde de Zuid-Amerikanen geen strobreed in de weg, hielp links en rechts zelfs een handje mee, waardoor Rusland genoegen moet nemen met de tweede plaats. Uruguay heeft de poulefase foutloos (zonder puntenverlies en met nul tegengoals) afgesloten.

Beide landen hadden hun eerste twee wedstrijden op het WK gewonnen. Gastheer Rusland won met 5-0 en 3-1 overtuigend van respectievelijk Saoedi-Arabië en Egypte, terwijl Uruguay 'slechts' met 1-0 wist te winnen van die twee tegenstanders. Vanwege het veel betere doelsaldo was een gelijkspel voor Rusland dus ruim voldoende geweest voor de eerste plaats in de poule, maar het duel in Samara liep uit op een bittere teleurstelling.

Dat was voor een groot deel de schuld van de Russen zelf. Na tien minuten werd Rodrigo Bentancur net buiten het strafschopgebied onhandig neergelegd, waarna Luis Suárez plaatsnam achter de bal. Zijn lage vrije trap was hard, maar ook in de hoek van doelman Igor Akinfeev. De 32-jarige routinier had echter geen antwoord op de knal van de ex-Ajacied: 1-0. Rusland probeerde het daarna wel en was via Denis Cheryshev en Artem Dzyuba ook wel dreigend, maar gaf de wedstrijd vervolgens uit handen.

Dat begon met een schlemielig moment voor Cheryshev. Een corner van de rechterkant werd weggekopt, maar belandde net buiten de zestien bij Diego Laxalt. De middenvelder probeerde het van afstand, waarna de bal via het been van Cheryshev flink van richting veranderde en in de korte hoek plofte. De man die tegen Saoedi-Arabië (twee goals) en Egypte (één goal) nog zo trefzeker was, speelde met zijn eigen doelpunt nu dus een negatieve hoofdrol.

Schade beperken
Tien minuten voor de pauze was Cheryshev ook ongelukkig en indirect betrokken bij de definitieve nekslag voor Rusland, al was het dit keer volledig buiten zijn schuld. Rechtsback Igor Smolnikov kreeg zijn tweede gele kaart en moest inrukken, om de schade te beperken besloot bondscoach Stanislav Cherchesov direct om Cheryshev naar de kant te halen voor verdediger Mário Fernandes.

Met tien man kon Rusland in het restant van de wedstrijd niets meer terugdoen. Dzyuba kwam vanaf de rechterflank nog goed naar binnen, maar zijn schot zeilde mijlenver naast. Kort voor tijd vond invaller Fedor Smolov (ex-Feyenoord) met zijn voorzet geen ploeggenoot. Aan de andere kant wilde Suárez zijn maatje Cavani tien minuten voor tijd ook een doelpunt gunnen, maar zijn pass was niet op maat. In de blessuretijd kreeg de spits van Paris Saint-Germain alsnog zijn zo gewenste goal: hij tikte van dichtbij raak nadat een kopbal van Diego Godín uit een corner nog werd gekeerd door Akinfeev: 0-3.

Door de winst pakt Uruguay dus de eindzege in Groep A, Rusland eindigt als tweede. Beide landen moeten het in de achtste finale opnemen tegen de twee ploegen die zich vanuit Groep B kwalificeren. In die poule is alleen Marokko al uitgeschakeld, van het trio Portugal, Spanje en Iran gaan er dus twee door. De beslissing in Groep B volgt vanavond vanaf 20.00 uur.