Marokko stevent af op slechtste WK-prestatie, Uruguay gaat voor de nul

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Maandag staan de eerste wedstrijden in de derde speelronde van de poulefase op het programma. Saoedi-Arabië en Egypte trappen af met een duel in Groep A, groepsgenoten Uruguay en Rusland spelen tegelijkertijd. 's Avonds zien we Spanje versus Marokko en Iran tegen Portugal in actie in Groep B.

Marokko stevent af op slechtste WK-prestatie, Uruguay gaat voor de nul

Wedstrijden maandag 25 juni
16.00 uur: Saoedi-Arabië - Egypte (Volgograd Arena)
Groep A
Scheidsrechter: Wilmar Roldán (Colombia)

16.00 uur: Uruguay - Rusland (Samara Arena)
Groep A
Scheidsrechter: Malang Diedhiou (Senegal)

De stand in Groep A:

20.00 uur: Spanje - Marokko (Kaliningrad Stadion)
Groep B
Scheidsrechter: Ravshan Irmatov (Oezbekistan)

20.00 uur: Iran - Portugal (Mordovia Arena)
Groep B
Scheidsrechter: Enrique Cáceres (Paraguay)

De stand in Groep B:

Saoedi-Arabië - Egypte

• Een duel om de eer voor twee ploegen die nog geen punt hebben bemachtigd in hun eerste twee duels op dit WK.
• De buurlanden kwamen elkaar drie keer eerder tegen, maar nooit eerder op dit toneel. Egypte was twee keer de sterkste, de Arabieren zegevierden eenmaal. 
• Opmerkelijk: de vice-president van de lokale gemeente in Mekka, Fahd Al-Rowky, zou hebben aangekondigd dat hij van plan is om de Egyptische voetballer Mohamed Salah een stuk land in Mekka te geven, als een felicitatie voor diens ijzersterke seizoen in de Premier League. Mekka is de bekende bedevaartplaats en een provincie in Saoedi-Arabië. 
• Voor beide landen is het spelen van een WK geen vaste prik. Egypte moest 28 jaar wachten op een deelname, voor Saoedi-Arabië was het twaalf jaar wachten. Het land dankt de deelname in Rusland mede aan Bert van Marwijk, die als bondscoach de ploeg met zijn Nederlandse staf naar het WK loodste.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Uruguay - Rusland

• Uruguay en Rusland zijn na twee overwinningen al geplaatst voor de volgende ronde en treffen daarin Spanje, Portugal of Iran. Maandagavond om 22.00 uur is duidelijk wie aan wie wordt gekoppeld. 
• De twee ploegen troffen elkaar niet eerder op een eindtoernooi. De enige ontmoeting dateert van zes jaar geleden, toen de ploegen in een vriendschappelijk treffen op 1-1 eindigden. Luis Suárez maakte destijds het Uruguayaanse doelpunt.
 Voor de aanvaller van Barcelona liep het vorige WK dramatisch af. Nadat hij Giorgio Chiellini in de schouder had gebeten in het duel met Italië, werd de voormalige Ajax-spits voor negen wedstrijden geschorst. Bovendien mocht Suárez door de achteraf uitgedeelde straf vier maanden niet in een voetbalstadion komen.
Rusland scoorde op de afgelopen drie WK's slechts dertien keer en reikte daarin niet verder dan de eerste ronde. Met als dieptepunt het WK van vier jaar terug in Brazilië, waar het onder leiding van Fabio Capello voor het eerst in de historie geen duel won. Tijdens dit WK deed de ploeg al acht keer het net bollen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Spanje - Marokko

• Marokko stevent af op haar slechtste WK-prestatie in de historie. Als de ploeg verliest van Spanje, neemt het voor het eerst geen punt mee naar huis. Vooralsnog is het WK van 1970 (één punt) de minste prestatie van De Leeuwen van de Atlas.
• Spanje heeft aan een punt genoeg om een ronde verder te komen. De wereldkampioen van 2010 strandde tijdens het vorige WK al in de groepsfase, nadat het de klap in het openingsduel met Oranje (1-5) niet meer te boven was gekomen. Nederland pakte destijds de volledige buit in Groep B, Chili werd tweede, vóór de tegenvallende titelhouder. 
La Selección kan een getergde tegenstander tegenover zich verwachten. Marokko voelt zich benadeeld door de VAR en heeft een aantal spelers in de selectie voor wie deze wedstrijd de laatste kans is om zich in de kijker te spelen van een nieuwe werkgever.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Iran - Portugal

• Cristiano Ronaldo zal er maandag alles aan doen om weer op de bovenste trede van het topscorerklassement plaats te nemen. Die positie had de Portugees tot zondag in handen, totdat Harry Kane een hattrick maakte tegen de onmachtige opponent uit Panama.
Voor Reza Ghoochannejhad is het nog wachten op zijn eerste WK-minuten. De aanvaller van SC Heerenveen, die één treffer maakte in het WK-kwalificatietraject, komt vooralsnog niet voor in de plannen van bondscoach Carlos Queiroz.
• De coaches die in dit duel tegenover elkaar staan, Queiroz en Fernando Santos, hebben een lange geschiedenis. De trainer van de Portugezen zei daar zondag over: 'Naast mijn collega is hij mijn vriend, ik ken hem al 35 jaar. We hebben veel samen gereisd en over voetbal gepraat. Maar morgen wordt onze vriendschap opzij gezet.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

Er komt maandagavond één Nederlander in actie. Danny Makkelie is laatste man bij het VAR-team tijdens Spanje - Marokko. De leidsman weet de Duitsers Felix Zwayer, Bastian Dankert en Mark Borsch voor zich.

Getal van de dag

0
Na een uiterst doelpuntrijke zondag gaat Uruguay maandag proberen met een clean sheet de volgende ronde te bereiken. Egypte en Saoedi-Arabië bleken niet bij machte het keeper Fernando Muslera moeilijk te maken. Uruguay is het enige land dat nog zonder tegentreffers is en heeft daar geen beslissing van de VAR voor nodig gehad.

Tijdens het vorige WK moest elk team vissen in de eerste ronde. In 2010 bereikten twee teams de achtste finales zonder tegengoal: eveneens Uruguay en Portugal.

Vandaag in het WK-verleden

Vandaag exact vier jaar geleden stonden Nigeria en Argentinië tegenover elkaar in de groepsfase van het WK in Brazilië. Eindstand: 2-3 voor de Zuid-Amerikanen. Ahmed Musa (ex-VVV-Venlo) was destijds tweemaal trefzeker, zoals hij dat afgelopen vrijdag ook tegen IJsland (2-0) was. Ook Lionel Messi scoorde die dag twee keer, vooralsnog zijn dit zijn laatste treffers op een WK.

Saillant detail: de twee landen staan ook dít jaar weer tegenover elkaar in de laatste groepsronde. En de druk op het duel kán niet hoger zijn voor Argentinië. La Albiceleste staan op het randje van uitschakeling, het is hommeles in het Argentijnse kamp. Kan één oprisping alsnog genoeg zijn voor een plek in de achtste finale?

Messi, nog zonder getatoeëerde arm, schiet een vrije trap binnen tegen Nigeria.
Messi, nog zonder getatoeëerde arm, schiet een vrije trap binnen tegen Nigeria.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.