Groep G: Aboubakar held van Porto tegen Kongolo, Lens belangrijk

FC Porto heeft zich als tweede ploeg in Groep G geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. In eigen huis rekenden de Portugezen hardhandig af met het AS Monaco van Terence Kongolo: 5-2. Besiktas boekte mede door Jeremain Lens een zege bij RB Leipzig.

FC Porto – AS Monaco 5-2
De koploper van Portugal kende een furieuze start in eigen huis. Na tien minuten stond het al 1-0. De bal werd na een mislukte standaardsituatie opnieuw ingebracht en Vincent Aboubakar was het eindstation. Na een half uur verdubbelde de Kameroener vervolgens de score. Van dichtbij haalde de spits verwoestend uit: 2-0.

Monaco, met Kongolo negentig minuten op het veld, had weinig in te brengen en moest na een kleine veertig minuten met tien man verder. Rachid Ghezzal kreeg het namens de uitploeg aan de stok met Felipe en de scheidsrechter van dienst gaf beiden een rode kaart. Met tien tegen tien vergrootte Porto op slag van rust de marge naar drie. Yacine Brahimi tekende aan voor de 3-0.

Terence Kongolo mocht weer eens in de basis beginnen van AS Monaco. Hij speelde negentig minuten.

Na een uur spelen bracht Monaco de spanning terug in de wedstrijd, toen Pools international Kamil Glik trefzeker was vanaf de strafschopstip. Lang konden de Monegasken niet hopen op een beter resultaat, want een aantal minuten na de 3-1 was het opnieuw Porto dat scoorde. Ditmaal was Alex Telles de gelukkige: 4-1. Ondanks een treffer van Radamel Falcao vlak voor tijd, kwam Porto verder niet in de problemen.

Sterker nog, de Portugese grootmacht deed nog een duit in het zakje. Tiquinho was de maker van de 5-2 (!). Door de ruime zege eindigt de Portugese grootmacht als tweede in Groep G en overwintert het in het miljardenbal. Voor Kongolo en consorten zit het Europese avontuur erop.

RB Leipzig – Besiktas 1-2
De Duitsers waren op voorhand afhankelijk van Porto om enigszins hoop te houden op overwintering in de Champions League. Zelf moest de pressiemachine afrekenen met Besiktas, terwijl de club uit Portugal punten moest morsen. Met dat eerste had Leipzig moeite, want met dank aan Lens grepen de Turken brutaal de voorsprong in Duitsland.

De Nederlander, die in tegenstellig tot Ryan Babel wél speelde en de negentig minuten volmaakte, werd neergelegd in het zestienmetergebied, Álvaro Negredo mocht aanleggen van elf meter en faalde niet: 0-1. Leipzig ging op zoek naar de gelijkmaker en had daar talloze mogelijkheden toe. Een goal van Timo Werner volgde, maar helaas voor de spits werd hij terecht afgevlagd voor buitenspel.

Net als Kongolo maakte Jeremain Lens de negentig minuten vol. De aanvaller overwintert met Besiktas in de Champions League.

Op dezelfde weg ging Leipzig door in het tweede bedrijf en opnieuw werd een treffer afgekeurd. Dit keer tikte Jean Kévin-Augustin binnen, maar ook de Fransman stond buitenspel. Het ging van kwaad tot erger voor Leipzig, want Stefan Ilsanker pakte een rode kaart nadat de Oostenrijker een Turkse counter voorkwam. Met tien man zette Leipzig alles op alles en de inzet werd beloond. Naby Keïta tekende vijf minuten voor tijd aan voor de gelijkmaker: 1-1.

Lang kon de Bundesliga-ploeg echter niet genieten van de gelijke stand, want Besiktas ging alsnog aan de haal met de overwinning. Anderson Talisca zorgde in de extra tijd voor de 1-2. Zo overwinteren Babel en Lens na het behalen van veertien punten uit zes groepswedstrijden in de Champions League. Leipzig is veroordeeld tot Europa League-voetbal.