Feyenoord knokt zich met tien man naar eerste Champions League-zege

Met dank aan doelpunten van Nicolai Jørgensen en Jeremiah St. Juste is Feyenoord toch nog van de hatelijke nul af gekomen in de Champions League. De Rotterdammers pakten woensdagavond in eigen huis diep in de extra tijd het volle pond tegen Napoli: 2-1.

Na vijf wedstrijden in het miljardenbal stond Feyenoord nog op nul punten, met een doelsaldo van -10. Tegen Napoli werd de eer gered. Trainer Giovanni van Bronckhorst, die Kenneth Vermeer de kans gaf onder de lat en Tyrell Malacia liet debuteren als linksback, en zijn mannen ervoeren in de laatste wedstrijd hoe het is om een duel te winnen in de Champions League.

Feyenoord begon niet voor het eerst dit seizoen in de Champions League dramatisch aan de wedstrijd. Al na anderhalve minuut lag de bal achter Vermeer. Een vrije trap van Amadou Diawara werd voor het doel gekopt, Feyenoord kreeg de bal niet goed weg en zag toe hoe Piotr Zielinski binnenschoot: 0-1.

Het krachtsverschil tussen beide ploegen was in de eerste twintig minuten gigantisch. Na een combinatie met Marek Hamsík dook Dries Mertens op voor Vermeer. De doelman voorkwam de 0-2. Vermeer had niet veel later ook een antwoord op een inzet van José María Callejón, waarna Renato Tapia voorkwam dat Hamsík uit de rebound scoorde.

Na de sterke openingsfase nam Napoli iets gas terug en kwam Feyenoord wat beter in de wedstrijd. Dat leverde in de 33ste minuut uit het niets de gelijkmaker op. Een scherpe, indraaiende voorzet van Steven Berghuis werd fraai tegen de touwen gekopt door Jørgensen.

Het doelpunt zorgde voor een opleving van Feyenoord, waar Sofyan Amrabat, Jørgensen en Berghuis voor paniek zorgden bij Napoli. Aan de andere kant claimde Callejón op slag van rust tevergeefs een strafschop. In de tweede helft liet Vermeer zich al snel op positieve wijze gelden door Allan na een fraaie Italiaanse aanval van scoren af te houden.

Het moment van Allan was één van de weinige keren dat Napoli echt dreigend was. De Italianen leken genoegen te nemen met een punt in de kolkende Kuip, waar Feyenoord wel probeerde gevaarlijk te worden maar daar nauwelijks in slaagde tegen de ervaren verdedigers van de club uit uit Napels.

Napoli besloot belangrijke krachten als Christian Maggio en Callejón vervolgens rust te geven met het oog op de titelrace in de Serie A. Bij Feyenoord werden Berghuis en Bart Nieuwkoop vervangen vanwege lichte blessures. Ondertussen kabbelde de wedstrijd rustig door, tot deze werd onderbroken met een rode kaart voor Tonny Vilhena. De middenvelder ging hard door op Elseid Hysaj en ontving zijn tweede gele prent van de avond.

Ook tegen tien man besloot Napoli geen extra gas te geven in Rotterdam-Zuid. Sterker nog, het was Feyenoord dat er met de winst vandoor ging. In de extra tijd kopte de voor Nieuwkoop ingevallen St. Juste raak uit een corner en liet De Kuip ontploffen: 2-1.

Zo sluit Feyenoord het seizoen af met drie punten uit zes Champions League-duels en de vierde plaats in Groep F. Napoli blijft wel Europees actief, maar doet dat een niveau lager in de Europa league. Koploper Manchester City en Shakhtar Donetsk keren in 2018 terug in Europa's meest prestigieuze clubtoernooi.