Groep E: wervelstorm Liverpool is Promes te machtig, Sevilla overwintert

Liverpool heeft zich woensdag met een wervelend optreden tegen Spartak Moskou eenvoudig geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League: 7-0. Sevilla maakt in het nieuwe jaar ook deel uit van het miljardenbal, terwijl Quincy Promes zich opmaakt voor het Europa League-toernooi.

Liverpool - Spartak Moskou 7-0
Liverpool moest in ieder geval een punt pakken om alles in eigen hand te houden en een plek in de knock-outfase af te dwingen. Voor Spartak Moskou was het juist zaak om te winnen, dus sensatie was gegarandeerd op Anfield. Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor Georginio Wijnaldum, bij de bezoekers uit Rusland stond Promes aan de aftrap.

De formatie van Jürgen Klopp had slechts vier minuten nodig om de ban te breken. Verdediger Georgi Dzhikiya duwde Mohamed Salah onhandig onderuit in het zestienmetergebied, waarna aanvoerder Philippe Coutinho ijzig kalm bleef vanaf de strafschopstip: 1-0.

Philippe Coutinho brengt Anfield al vroeg in extase vanaf de penaltystip.

The Reds waren vervolgens niet van plan om gas terug te nemen, al binnen het kwartier nam de thisploeg meer afstand van Spartak. Liverpool sneed na een aanval tussen Sadio Mané en Roberto Firmino kinderlijk eenvoudig door de Russische defensie heen. Het laatste woord was opnieuw aan Coutinho, die beheerst binnenschoof: 2-0.

De wervelstorm aan de Mersey was echter nog niet voorbij, want drie minuten later was het opnieuw raak voor Liverpool. Spartak-verdediger Serdar Tasci legde de bal met de hand klaar voor Firmino, die eenvoudig raakschoot. Binnen twintig minuten stond het al 3-0. Dit was tevens de ruststand.

Na de pauze ging de thuisploeg rustig verder met het ingezette tempo. Binnen twee minuten lag alweer de vierde treffer in het net achter Spartak-doelman Aleksandr Selikhov. Een goede voorzet van James Milner werd vanuit de lucht steenhard binnengeschoten door Mané. Voordat Spartak met de ogen kon knipperen was het alweer 5-0. Coutinho maakte na een schitterende aanval zijn derde van de avond.

The Reds speelden de wedstrijd eenvoudig uit en in slotfase werd het zelfs nog 7-0. Op aangeven van Daniel Sturridge tikte Mané zijn tweede doelpunt binnen. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was voor Spartak zette Salah na een fraaie kapbeweging de eindstand op het scorebord.

Door de overwinning bleef Liverpool de koploper in Groep E, waardoor ook na de winterstop de Champions League-hymne zal klinken op Anfield. Spartak Moskou gaat als nummer drie van de poule naar de Europa League.

NK Maribor - Sevilla 1-1
Sevilla heeft zich ondanks een slippertje in Slovenië geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Door de uitslag bij Liverpool - Spartak Moskou brengt het gelijkspel de Spanjaarden geen schade toe. De thuisploeg nam al na tien minuten de leiding. Marcos Tavares kopte bij de tweede paal de openingstreffer binnen. Een kwartier voor tijd kwam Sevilla langszij door een fout van Maribor-doelman Jasmin Handanovic na een schot van Ganso. Door de uitslagen veranderde er uiteindelijk niets qua volgorde van de stand in Groep E.