Groep H: Europa League-ticket troostprijs voor Bosz na nieuwe teleurstelling

Zonder ook maar één noemenswaardig resultaat heeft Peter Bosz afscheid genomen van de Champions League. Na een comeback in Santiago Bernabéu leek Borussia Dortmund woensdag nog een knap gelijkspel te gaan halen tegen Real Madrid, maar door toedoen van Lucas Vázquez werd er met 3-2 verloren. Doordat APOEL Nicosia verloor van Tottenham Hotspur gaat Dortmund wel de Europa League in.

Real Madrid - Borussia Dortmund 3-2
Bosz zal woensdag na een klein kwartier spelen even hebben gevreesd voor een wel heel erg pijnlijke avond voor zijn ploeg, want Real Madrid stond op dat moment al met 2-0 voor. Cristiano Ronaldo wilde tegen Borussia Dortmund wel weer wat laten zien en vond in de achtste minuut met een knappe pass Isco, die in het vijandige strafschopgebied de bal niet onder controle kreeg. Hij bracht het speeltuig zo onbedoeld bij Borja Mayoral en die wipte van dichtbij de 1-0 binnen.

Vier minuten later was het opnieuw raak voor Real en nu was het Ronaldo die scoorde én geschiedenis schreef. Met zijn heerlijke uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied werd Ronaldo de eerste speler ooit die een doelpunt maakte in alle zes de groepswedstrijden in de Champions League. Dortmund kwam er in de beginfase totaal niet aan te pas. Pas na ruim twintig minuten kwamen de bezoekers wat aan voetballen toe en Christian Pulisic zette Keylor Navas aan het werk.

Tien minuten later kreeg Pierre-Emerick Aubameyang een open schietkans, maar hij schoof de bal naast, en de aanvaller zag zijn bewaker Raphaël Varane geblesseerd uitvallen. Marco Asensio was zijn vervanger en de middenvelder stond nog maar net in het veld, toen Aubameyang er alsnog 2-1 van maakte. Real leed slordig balverlies bij het uitverdedigen en aanvoerder Marcel Schmelzer vond met een geweldige voorzet Aubameyang, die uitstekend binnenkopte.

Pierre-Emerick Aubameyang kopt kort voor rust de 2-1 binnen.

Dortmund schoot uit de kleedkamer voor de tweede helft en stond al binnen vier minuten op gelijke hoogte. Aubameyang schoot na een slimme pass van Shinji Kagawa eerst tegen Navas aan, maar kreeg de bal terug en scoorde vervolgens met een beheerste stift. De comeback was compleet, maar Ronaldo kreeg al snel een grote kans om de voorsprong van Real te herstellen. Isco onderschepte een slechte pass van Mahmoud Dahoud en bediende Ronaldo, die de hoek voor het uitkiezen had, maar naast schoot.

Real, dat in de tweede helft experimenteerde met drie verdedigers, ging vol voor de overwinning. Mayoral schoot vrij ver over, Vázquez poeierde in de handen van Roman Bürki en Ronaldo kon een voorzet vanaf links net niet binnen lopen. De Portugees kopte even later in de handen van Bürki en een treffer van Ronaldo werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. De 3-2 kon echter niet uitblijven en viel negen minuten voor tijd, toen Ronaldo de bal bij Vázquez bracht en Bürki zijn inzet te laat zag aankomen.

Dortmund wist zich niet opnieuw terug te vechten en noteerde in de groepsfase van de Champions League dus alleen twee teleurstellende remises met zwakke broeder APOEL. Bosz en zijn mannen eindigen wel als derde in Groep H en gaan daardoor de Europa League in; met Ajax haalde Bosz de finale van dit toernooi.

Tottenham Hotspur - APOEL Nicosia 3-0
Manager Mauricio Pochettino gaf de nodige spelers van Tottenham Hotspur rust tegen APOEL Nicosia en dat betekende goed nieuws voor Michel Vorm, die op Wembley onder de lat stond. De keeper hoefde in de eerste helft geen enkele keer echt in actie te komen, aangezien ook het B-team van Tottenham superieur was aan APOEL. Serge Aurier schoot al in de tweede minuut net naast en zes minuten later haalde verdediger Jesús Rueda een schot van Georges-Kévin N'Koudou van de doellijn.

APOEL kreeg op dit moment ongetwijfeld door dat Real op een riante voorsprong stond tegen Dortmund en dat een gelijkspel tegen Tottenham heel goed zou kunnen betekenen dat APOEL als derde zou eindigen in de groep. Dit zat er echter niet in voor Lorenzo Ebecilio en zijn ploeggenoten, die na twintig minuten spelen op een meer dan terechte 1-0 achterstand kwamen. Aurier vond met een lage voorzet Fernando Llorente en die maakte in zijn zeventiende wedstrijd voor Tottenham dan eindelijk zijn eerste goal.

Fernando Llorente: eindelijk zijn eerste treffer in het shirt van Tottenham Hotspur.

De thuisploeg bleef ook na de openingstreffer domineren en acht minuten voor rust verdubbelde Tottenham de marge. Nu was Llorente belangrijk als aangever: de spits combineerde met Heung-Min Son, die de bal fraai binnen krulde. Tottenham ging met een goed gevoel aan de thee, maar kreeg kort na rust bijna de aansluitingstreffer om de oren. Praxitelis Vouros kreeg een open schietkans; Danny Rose voorkwam met een sliding dat Vorm handelend moest optreden.

Dichter bij een goal zou APOEL in de tweede helft niet meer komen. Tottenham nam de regie al snel weer over en Llorente verzuimde te scoren toen een voorzet van Rose niet goed werd verwerkt, terwijl keeper Nauzet Pérez ingreep toen Nkoudou gevaarlijk werd. Tien minuten voor tijd scoorde Nkoudou alsnog, toen hij werd gevonden door Dele Alli en via APOEL-aanvoerder Nuno Morais raak schoot. Tottenham, dat voor de wedstrijd van woensdag al zeker was van de eerste plek in Groep H, sloot de poulefase daardoor in stijl af.