Groep B: Ronaldo werkt bij Portugal verder aan duizelingwekkende cijfers

Cristiano Ronaldo heeft voor de tweede keer in drie maanden tijd een hattrick gemaakt voor Portugal. Ook in het shirt van zijn nationale ploeg staat geen maat op de 34-jarige aanvaller, zo bewees hij in het EK-kwalificatieduel met Litouwen waarin hij vier keer scoorde onder toeziend oog van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Litouwen
Litouwen
1 - 5
Portugal
Portugal

Het begon al in de zevende minuut toen Ronaldo na een handsbal van een Litouwse verdediger mocht aanleggen vanaf de stip en als eerste Europese speler in de historie zijn negentigste interlandgoal maakte. Vytautas Andriuskevicius (ex-SC Cambuur) deed daarna nog een poging de avond van Ronaldo te verpesten door uit een hoekschop raak te koppen via de binnenkant van de paal, maar de Portugese sterspeler ging na rust onverstoorbaar verder met scoren.

Een kwartier na rust kwam Portugal alweer op voorsprong, omdat de de blunderende Ernestas Setkus een houdbaar afstandsschot van Ronaldo liet glippen en via zijn rug in het doel zag gaan. In de vijftien minuten die volgden completeerde Ronaldo zijn 54ste hattrick voor club en land en maakte er daarna doodleuk nog één. Na 65 minuten tikte de doelpuntenmachine van dichtbij binnen op, elf minuten later schoof hij de bal in de verre hoek. Twee keer was Bernardo Silva de aangever.

William Carvalho maakte in de extra tijd nog de 1-5 en zo ligt Portugal inmiddels aardig op koers zich te plaatsen voor het EK. De regerend Europees kampioen moest net als Nederland een inhaalrace maken door de deelname aan de eindronde van de Nations League en morste bovendien punten in de eerste duels met Oekraïne en Servië. Na twee overwinningen is de weg omhoog ingezet. Mocht het toch nog misgaan, dan heeft Portugal de play-offs via de Nations League achter de hand.

Luxemburg
Luxemburg
1 - 3
Servië
Servië

Servië moet sinds de nederlaag tegen Portugal (2-4) genoegen nemen met de derde plaats en heeft een wedstrijd meer gespeeld. Winnen op bezoek bij Luxemburg was dan ook broodnodig om in de race te blijven. Zonder de geblesseerde Dusan Tadic maakte Servië geen fout. Aleksandar Mitrovic brak tien minuten voor rust de ban, tien minuten na de hervatting zorgde Nemanja Radonjic voor de 0-2. Luxemburg deed nog iets terug via David Turpel, maar Mitrovic had het laatste woord.