Portugal kan eindelijk juichen ondanks twee assists van Tadic

Portugal heeft zaterdag zijn eerste overwinning in de EK-kwalificatiereeks gepakt. Uit bij Servië pakte de regerend Europees kampioen drie kostbare punten, waarmee de tweede plaats wordt bereikt in de groep.

Servië
Servië
2 - 4
Portugal
Portugal

Portugal speelde tot nu toe gelijk tegen Oekraïne en Servië en was dan ook hard op zoek naar een zege. Aleksandar Mitrovic was echter de eerste die gevaar stichtte in Belgrado, al kon doelman Rui Patricio zijn schot eenvoudig pakken.

De Serviërs zetten achterin een blok neer waar Portugal maar mondjesmaat doorheen wist te breken. Cristiano Ronaldo - die zijn 159ste interland speelde - werd voortdurend voorzien van dubbele dekking en kon in die lastige positie het verschil niet maken. De pogingen die de sterspeler deed werden geblokkeerd.

Met de rust in zicht kwam de treffer voor de Portugezen er echter wel. Na een aanval over rechts werd de bal voorgegeven: doelman Marko Dmitrovic werd gehinderd door Nikola Milenkovic en daarvan profiteerde William Carvalho in de klus. De middenvelder prikte binnen en stuurde Portugal zo met een voorsprong in handen de rust in.

Ruimere voorsprong
In de tweede helft kroop Servië, met Dusan Tadic in de basis, iets meer uit zijn schulp. Darko Lazovic loste na vijf minuten al een schot met buitenkant rechts en gaf daarmee een waarschuwingssignaal af. Portugal reageerde vlot en had na een heerlijke actie van Gonçalo Guedes gelijk een ruimere marge te pakken: de aanvaller stuurde Nikola Maksimovic het bos in en schoot hard binnen (0-2).

Dusan Tadic nam tegen Portugal twee assists voor zijn rekening.

Servië gooide het tempo na de twee Portugese goal wat omhoog en dat leidde tot de aansluitingstreffer. Tadic legde een hoekschop keurig op het hoofd van Milenkovic, die vrijelijk inkopte en de spanning terugbracht in de wedstrijd (1-2).

In de laatste tien minuten ging het vervolgens nog alle kanten op. Eerst tikte Ronaldo binnen na een slim passje van Bernardo Silva. De 89ste interlandtreffer van de aanvaller betekende de derde Portugese treffer en leek de nekslag voor Servië. Dat kwam echter gauw weer terug tot 2-3 toen Mitrovic kiezelhard uithaalde op aangeven van Tadic - die zijn tweede assist in huis had.

Snel na die treffer maakte Portugal een einde aan de laatste illusies van het thuisland. Bernardo Silva schoot op aangeven van Raphaël Guerreiro binnen en bracht Portugal echt in veilige haven. De Europees kampioen van 2016 komt op vijf punten uit drie duels en is nu tweede in de groep. Koploper Oekraïne heeft twee wedstrijden méér gespeeld en een voorsprong van acht punten.