Groep A: United wint royaal in Leverkusen, Shakhtar tweede

Manchester United heeft Bayer Leverkusen woensdagavond de eerste nederlaag in eigen huis van dit seizoen bezorgd. Door de ruime zege kwalificeert de Engelse kampioen, die zonder de met liesklachten kampende Robin van Persie aantrad, zich voor de knock-outfase van de Champions League. Shakhtar Donetsk boekte een cruciale zege op Real Sociedad, waardoor de ploeg over Leverkusen heen wipte in de stand.

Groep A: United wint royaal in Leverkusen, Shakhtar tweede

Bayer Leverkusen-Manchester United 0-5
United-manager David Moyes had vooraf nog gewaarschuwd. Zijn ploeg zou op bezoek gaan bij een uiterst sterke opponent. De ploeg van trainer Sami Hyppiä verloor dit seizoen alleen tegen Bayern München (1-1) punten in eigen huis, maar keek al snel tegen een achterstand aan. Bij afwezigheid van Van Persie nam Wayne Rooney de voortrekkersrol op zich. Hij bediende halverwege het eerste bedrijf Antonio Valencia, die bij de tweede paal eenvoudig kon binnen tikken (op de foto boven de twee hoofdrolspelers).

Rooney stond met een vrije trap óók aan de basis van de 0-2. Emir Spahíc verlengde op zeer ongelukkige wijze de inzet van de Engelsman en kopte de bal zo in zijn eigen doel. Dat was tevens de ruststand.

Na rust kon Manchester United met wat geluk (Stefan Reinartz kopte bij de enige Duitse kans tegen de paal) de voorsprong behouden en later uitbreiden. The Red Devils liepen via een intikker (rebound vanaf een meter) van Jonny Evans, weer een intikker van Chris Smalling (opnieuw na een assist van Rooney) en een goal van Nani zelfs nog uit naar 0-5, waardoor Leverkusen voor het eerst dit seizoen verloor op eigen terrein en in Groep A blijft steken op zeven punten.

Feest bij Manchester United. Nota bene bij het sterke Bayer Leverkusen boekte de Engelse recordkampioen de grootste uitzege ooit in de Champions League en grootste winst op Europese bodem sinds Shamrock Rovers in 1957 met 6-0 werd verslagen.
Feest bij Manchester United. Nota bene bij het sterke Bayer Leverkusen boekte de Engelse recordkampioen de grootste uitzege ooit in de Champions League en grootste winst op Europese bodem sinds Shamrock Rovers in 1957 met 6-0 werd verslagen.

United maakte een einde aan vier uitduels in het miljoenenbal zonder zege en is zeker van overwintering in de Champions League. Of dat als groepswinnaar zal zijn blijkt op 10 december. Als Shakhtar dan van de Engelsen wint, vist Leverkusen achter het net en zijn de Oekraïners groepswinnaar. Het onderlinge resultaat is dan immers in het voordeel van Shakhtar, gezien het eerdere 1-1 gelijkspel in deze poule tussen de twee ploegen.

Bij United viel Alexander Büttner na zeventig minuten nog in. Vermeldenswaardig was bovendien de laatste wedstrijd van Ryan Giggs als dertiger. Hij startte in de basis en de Welshman mocht zo twee dagen voor zijn veertigste verjaardag zijn 953ste officiële optreden voor United bijschrijven. Giggs luisterde het duel op door met een corner aan de basis van de 0-3 te staan en de assist bij de 0-5 te verzorgen.

Shakhtar Donetsk-Real Sociedad 4-0
Door de nederlaag van Leverkusen kon Shakhtar bij een winstpartij de tweede plaats overnemen. Zo geschiedde. Darijo Srna was met een vrije trap tegen de lat dicht bij het openingsdoelpunt. Die goal kwam er even later alsnog. Sociedad-doelman Claudio Bravo probeerde op klungelige wijze een corner te voorkomen; een vergeefse poging. Shakhtar nam de hoekschop snel en bij de eerste paal kon Luiz Adriano (foto rechts) met het nodige fortuin en hulp van het aluminium de 1-0 binnenprikken.

Luiz Adriano.
Luiz Adriano.

Direct na rust deelde de thuisploeg de nekslag uit. Opnieuw stonden de Spanjaarden met defensief geklungel aan de basis van een tegendoelpunt. Iñingo Martínez schutterde en Alex Texeira profiteerde daarvan optimaal: 2-0.

Hét moment van de avond kwam op naam van Douglas Costa. Zijn ziedende knal na een vliegensvlugge tegenstoot eindigde zonder dat Bravo de bal gezien had in de linkerbovenhoek. Met een fraaie kopbal maakte hij ook nog de 4-0. Zodoende voorkwam Shakhtar een negatief clubrecord. De vijfde opeenvolgende thuisnederlaag in het miljoenenbal bleef de club immers bespaard. Antoine Griezmann was nog het dichtst bij de eretreffer, maar hij raakte de paal bij de enige gevaarlijke Sociedad-aanval.

Door de nederlaag is Sociedad klaar in Europa. Met één schamel puntje behoort overwintering in de Europa League ook al niet meer tot de opties. Shakhtar heeft plaatsing voor de volgende ronde over twee weken in eigen hand tegen het al geplaatste Manchester United. Leverkusen zal hopen dat de Engelsen aan hun sportieve plicht voldoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen