Grim draagt Oranje met klinkende zege over aan Advocaat

Reacties

Het Nederlands elftal heeft zondag vertrouwen getankt in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg van vrijdag. Ivoorkust werd in De Kuip overtuigend met 5-0 verslagen door Oranje, waar Dick Advocaat nog niet op de bank zat.

Grim draagt Oranje met klinkende zege over aan Advocaat

De nieuwe bondscoach bepaalde wel welke elf spelers er startten tegen Ivoorkust en dat leverde een verrassende opstelling op. Jasper Cillessen kreeg onder de lat de voorkeur boven Jeroen Zoet, Joël Veltman begon verrassend in het hart van de defensie, Davy Pröpper hield Georginio Wijnaldum op de bank, Arjen Robben verving Quincy Promes en Vincent Janssen kreeg wederom de voorkeur boven Bas Dost.

Met de verrassende basisploeg van Advocaat begon Oranje erg onrustig aan de wedstrijd. Al in de derde minuut kreeg Ivoorkust een grote kans na een fout van Pröpper. Cillessen voorkwam met een prima redding dat de scherpe voorzet van Giovanni Sio binnengelopen werd. Ivoorkust, met Marc Wilmots voor het eerst als bondscoach op de bank, maakte in de openingsfase sowieso een sterke indruk.

Langzaam maar zeker kwam Oranje echter beter in het spel. Daley Blind kreeg alle ruimte om op te stomen, maar zag zijn schot tot corner verwerkt worden. Uit die hoekschop maakte Joël Veltman in zijn zestiende interland met zijn schouder zijn eerste doelpunt ooit voor het Nederlands elftal.

Het eerste doelpunt ooit van Joël Veltman in het Oranje-tricot betekende de 1-0 voor het Nederlands elftal tegen Ivoorkust.
Het eerste doelpunt ooit van Joël Veltman in het Oranje-tricot betekende de 1-0 voor het Nederlands elftal tegen Ivoorkust.

De goal van Veltman was de opmaat tot een fase waarin Nederland eenvoudig onder de druk van Ivoorkust uit kon voetballen, zonder grote kansen te creëren. Een grote kans was er in de 25ste minuut wel voor Maxwell Cornet, wiens harde kopbal fraai werd gestopt door Cillessen. De kans voor de Ivorianen bleek voor Oranje reden om een tandje bij te schakelen.

Een schot van Memphis Depay werd nog gepakt door de niet overtuigend keepende Badra Sangare, maar even later ging de doelman in de fout toen hij Janssen naar de grond werkte. De toegekende strafschop werd feilloos benut door aanvoerder Robben. Vier minuten later werd het zelfs 3-0 toen Veltman zijn tweede maakte door een perfecte voorzet van Robben bij de tweede paal binnen te lopen.

In de tweede helft kwam Ivoorkust er geen moment meer aan te pas tegen Oranje. Het was een klein wonder dat de score niet direct verder werd uitgebouwd. Robben schoot rakelings naast, maar vooral de misser van Janssen was onbegrijpelijk. De spits speelde zich knap vrij, maar schoof tot zijn eigen ontzetting én die van de volledig vrijstaande Klaassen oog in oog met doelman Sangare ruim naast.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het was diezelfde Sangare die een grotere achterstand voor Ivoorkust voorkwam toen Oranje na iets meer dan een uur weer even aandrong. Eerst was een hard schot van invaller Georginio Wijnaldum een prooi voor de keeper, later duwde de sluitpost met een geweldige reflex een heerlijke uithaal van Memphis tegen de lat. Sangare was echter kansloos toen Davy Klaassen droog binnenschoot op aangeven van Janssen: 4-0.

Het was direct de laatste actie van Klaassen, want hij werd in de zeventigste minuut vervangen door Wesley Sneijder. De 32-jarige aanvallende middenvelder kwam door zijn invalbeurt op gelijke hoogte met recordinternational Edwin van der Sar (130 interlands). Het was bovendien Sneijder die een aandeel had in de 5-0. Zijn schot werd nog gekraakt, net als het schot van Wijnaldum dat uit de rebound volgde. Nadat de bal wederom terug in het veld belandde, maakte Janssen de vijfde Oranje-treffer van de avond.

Voor assistent-bondscoach Fred Grim was die goal aanleiding om drie wissels door te voeren. Dost, Promes en Steven Berghuis kwamen voor Janssen, Memphis en Robben. Doelpunten vielen er met de vernieuwde aanval niet meer, al wat dat vooral te danken aan Cillessen. Met een weergaloze reflex hield hij Zoro Cyriac van scoren af. Voor Oranje, dat vanaf maandag écht onder leiding staat van Advocaat, betekende de 5-0 de grootste zege sinds de 6-0 overwinning op Letland op 16 november 2014.

'Alleen invulling achterhoede bezorgt Advocaat nog wat huiswerk'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.