Griezmann steelt de show, De Jong naar linkerflank verdreven

Antoine Griezmann heeft bij zijn eerste officiële wedstrijd in Camp Nou direct laten zien waarom Barcelona deze zomer een vermogen voor hem betaalde. Met twee doelpunten stond de Franse aanvaller aan de basis van een overtuigende zege op Real Betis.

Barcelona
Barcelona
5 - 2
Real Betis Sevilla

Het was puzzelen geblazen voor Ernesto Valverde. De trainer moest Ousmane Dembélé, Lionel Messi en Luis Suárez missen vanwege blessures, terwijl er met Malcom en Philippe Coutinho ook twee aanvallers zijn vertrokken. Griezmann, die bij zijn debuut vorige week tegen Athletic Bilbao (1-0 verlies) bevangen leek door de zenuwen, moest daarom de kar trekken, met Rafinha en de talentvolle Carles Pérez om zich heen.

Bovendien was Valverde tegen Bilbao bepaald niet blij met zijn middenveld. Tegen Betis keerde Sergio Busquets terug, ten koste van Carles Aleña. Frenkie de Jong, die nog nauwelijks samenspeelde met Busquets, schoof daarom door naar een aanvallende positie op het middenveld, vanaf de linkerkant. Dat de Nederlander daar erg moest aan wennen, bleek wel uit zijn fletse spel. De Jong kon geen moment zijn stempel drukken op het spel en kwam weinig aan de bal.

De Jong was wel betrokken bij de 0-1 van Betis na een kwartier. Busquets wilde de bal naar de Oranje-international passen, maar die besloot juist om diep te gaan. Rafinha wachtte de bal bovendien af waardoor Betis kon onderscheppen en de nieuwe sterspeler Nabil Fekir uiteindelijk scoorde met een schuiver. Die klap kwam hard aan bij Barcelona, dat zonder zelfvertrouwen speelde en pas tien minuten voor rust weer wat beter in de wedstrijd kwam. Dat leverde direct een enorme kans op voor Rafinha, maar die faalde na goed werk van Jordi Alba.

Vier minuten voor rust viel de gelijkmaker alsnog. Na een heerlijke pass van Sergi Roberto gleed Griezmann zijn eerste doelpunt voor Barcelona tegen de touwen. Een bevrijdende goal, zo bleek vijf minuten na de onderbreking. Griezmann werd bediend door Roberto, kapte naar zijn linkerbeen en schoot de bal met veel gevoel in de verre hoek voor de 2-1. Suárez en Messi zaten naast elkaar op de tribune en genoten zichtbaar van de prachtige treffer van hun nieuwe ploeggenoot.

Met het doelpunt van Griezmann leek het verzet van Betis gebroken. De ambitieuze club uit Sevilla hield de rangen voor rust goed gesloten, maar daar was niets meer van over. Nélson Semedo haalde in de 56ste minuut de achterlijn en legde de bal goed terug op Pérez, die zich met een fraaie lichaamsbeweging vrijspeelde en met links feilloos de hoek vond: 3-1. Vier minuten later werd het nog mooier voor de fans in Camp Nou. Alba brak nog maar eens door op de linkerflank en ging bij gebrek aan afspeelmogelijkheden voor eigen succes. Zijn schuiver was doelman Daniel Martín te machtig: 4-1.

Piepjonge debutant
Invaller Arturo Vidal, die de geblesseerde Busquets afloste, maakte er een kwartier voor tijd zelfs 5-1 van na goed voorbereidend werk van Griezmann. Even later gingen de fans in Camp Nou wederom staan, want Valverde gunde de pas zestienjarige Ansu Fati zijn debuut. Zonder ook maar een minuut in Barça B te hebben gespeeld mocht de aanvaller zijn eerste minuten maken als vervanger van Pérez, waarmee hij de op één na jongste debutant ooit werd van Barcelona. Alleen Vicenç Martínez was jonger toen hij debuteerde in oktober 1941.

Koud in het veld zag Fati Betis nog iets terug doen. Griezmann probeerde de bal te kaatsen naar De Jong, maar de Nederlander kon er niet bij waardoor Loren Morón zo door kon lopen. De spits haalde vervolgens verwoestend uit: 5-2. Barcelona, waar De Jong na de blessure van Busquets weer in een centrale rol kwam te spelen, speelde de wedstrijd vervolgens eenvoudig uit en revancheerde zich zo enigszins van de flater van vorige week tegen Bilbao.