Griekenland slaat flinke slag in play-offs tegen Roemenen

Griekenland heeft in de eerste wedstrijd van het play-off-tweeluik om een WK-ticket met Roemenië de thuiswedstrijd gewonnen. De Grieken reizen met een 3-1 overwinning op zak af naar Boekarest, waar dinsdag de return zal zijn.

Griekenland slaat flinke slag in play-offs tegen Roemenen

In de jacht op de derde WK-deelname na die van 1994 en 2010 ging Griekenland goed van start. Na veertien minuten zette Olympiakos-spits Kostas Mitroglou de ploeg van Fernando Santos op voorsprong. Hij kon met een eenvoudige volley binnentikken na fraai voorbereidend werk van Dimitris Salpingidis.

De twee Griekse uitblinkers: Kostas Mitroglou (die ook op de bovenste foto staat) en Dimitris Salpingidis.
De twee Griekse uitblinkers: Kostas Mitroglou (die ook op de bovenste foto staat) en Dimitris Salpingidis.

Lang mocht de nummer twee van kwalificatiepoule G, waar Bosnië-Herzegovina zich direct voor het WK kwalificeerde, niet genieten van de voorsprong. Na een vrije trap van Gabriel Torje kon Bogdan Stancu bij de tweede paal binnen koppen. Doelman Orestis Karnezis ging daarbij niet vrijuit.

Ook Roemenië, dat in de poule van Nederland tweede werd in de kwalificatiecyclus, kon niet lang genieten van het gemaakte doelpunt. Ruim een minuut na de gelijkmaker zette Salpingidis al glijdend van dichtbij de Grieken weer op voorsprong door voormalig Ajax-doelman Bogdan Lobont te passeren. Vasilis Torosidis was op zeer attente wijze de aangever.

Historisch
Het thuisland, waar ex-SC Heerenveen-spits Georgios Samaras in de basis stond, kwam na ruim een uur zelfs op 3-1. De riante marge werd bewerkstelligd door opnieuw Mitroglou, die in stelling werd gebracht door Kostas Katsouranis en zijn inzet van richting veranderd en al in het doel zag vallen. Zo pieken de Grieken precies op het goede moment. De laatste keer dat het land in een competitieve wedstrijd drie keer of vaker scoorde, was immers in 2009 (5-2 tegen Letland).

Omdat de formatie van Viktor Piturca het net niet meer vond, bleef het bij 3-1. Tot overmaat van ramp kreeg invaller Costin Lazar, die maar een kwartier meedeed, in de slotfase ook nog zijn tweede gele kaart. Zo moet Roemenië in eigen huis dinsdag met minimaal twee goals verschil winnen om voor het eerst sinds 1998 weer een WK-deelname af te dwingen.

Overigens was de zege van de Grieken een gedenkwaardige. Voor het eerst in zeven competitieve interlands werd de Roemeense opponent verslagen. Of het voldoende is om komende zomer naar Brazilië af te reizen zal over vier dagen blijken.

Salpingidis in extase kort na de 2-1.
Salpingidis in extase kort na de 2-1.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen