Roemenië wil afrekenen met Grieks minimalistenvoetbal

Voetbal International blikt vooruit op de Europese play-offs om een WK-ticket. Griekenland en Roemenië staan vrijdagavond (20.45 uur) tegenover elkaar in Piraeus. Dinsdag volgt de return in Boekarest.

Roemenië wil afrekenen met Grieks minimalistenvoetbal

Griekenland

Beste WK-prestatie: groepsfase
Griekenland nam pas twee keer deel aan het WK. In 1994 deden de Grieken in de Verenigde Staten voor het eerst mee aan de mondiale eindronde, maar verder dan de groepsfase kwam het land niet. In een groep met Nigeria, Bulgarije en Argentinië eindigde Griekenland puntloos onderaan.

In 2010 volgde de tweede WK-deelname van Griekenland, maar ook toen gooide het land geen hoge ogen. Net als zestien jaar eerder kwam de formatie van toenmalig bondscoach Otto Rehhagel niet verder dan de groepsfase, waarin het achter Argentinië en Zuid-Korea als derde eindigde. Wel pakten de Grieken toen hun eerste punten op een WK, dankzij een 2-1 overwinning op de uiteindelijke hekkensluiter Nigeria.

Uitgelicht
Griekenland werd veroordeeld tot deelname aan de play-offs omdat het in Groep G van de kwalificatiereeks op doelsaldo achter Bosnië & Herzegovina eindigde. Daarmee werden de Grieken slachtoffer van hun extreem voorzichtige spelopvatting. Terwijl Bosnië er met een doelsaldo van 30-6 in de groep lustig op los scoorde tegen voetbaldwergen als Liechtenstein en Letland, behaalde Griekenland met een zeer karige score van 12-4 de eindstreep. Van alle nummers een en twee uit de Europese kwalificatiecyclus zijn de Grieken daarmee met afstand de minst spectaculaire natie.

Het Griekse minimalistenvoetbal is niet iets recents. De laatste keer dat het land in een competitieve wedstrijd drie keer of vaker scoorde, was in 2009 (5-2 tegen Letland). De uitslagen die Griekenland in 2013 tot dusver liet noteren spreken boekdelen: vier keer 1-0 winst, twee keer 2-0 winst, een keer 0-0 en een 3-1 nederlaag tegen Bosnië & Herzegovina. Dimitris Salpingidis mag zich met slechts drie doelpunten Grieks topscorer in de kwalificatie noemen.

Roemenië

Beste WK-prestatie: kwartfinale
In tegenstelling tot Griekenland kan Roemenië een rijke WK-historie overleggen. De Roemenen waren al present op het allereerste WK, dat in 1930 door Uruguay werd georganiseerd. In totaal was het land op zeven mondiale toernooien aanwezig.

Hun sportieve piek kenden de Roemenen aan het einde van de vorige eeuw, toen drie keer op rij ('90, '94 '98) plaatsing voor het WK werd bewerkstelligd. Tijdens alle edities plaatste Roemenië zich bovendien voor de knock-outfase, met de kwartfinale van 1994 als beste WK-prestatie ooit, toen het land kon beschikken over grote namen als Gheorghe Popescu en Gheorghe Hagi.

Uitgelicht
Terwijl Roemeense elftallen uit het verleden vrijwel altijd werden gekenmerkt door een of twee grote namen, ontbeert de huidige selectie die natuurlijke pikorde. Adrian Mutu (34), die door bondscoach Vladimir Piturca al een tijdje niet meer opgeroepen wordt, was de laatste grote ster, een status waar eerder bijvoorbeeld Hagi en Popescu op konden bogen. Het Roemenië van nu moet het nu daardoor meer dan ooit van het collectief in plaats van individuele kwaliteiten hebben.

Ciprian Marica (Getafe) is in aanvallend opzicht de belangrijkste kracht van Roemenië. In Groep D van de kwalificatiereeks, waarin het land tweede eindigde achter Nederland werd hij met vijf doelpunten Roemeens topscorer. Flankspeler Gabriel Torje (Espanyol) is een andere belangrijke speler in offensief opzicht, al heeft het voormalige toptalent de verwachtingen nog niet volledig weten in te lossen. Achterin is de ervaren linksback Razvan Rat (West Ham United) een rustpunt waar tevens aanvallende dreiging vanuit gaat.

Onderlinge historie

Griekenland en Roemenië zijn landen die elkaar niet vaak tegenkomen. De laatste competitieve interland tussen de twee dateert zelfs van 26 april 1989, toen het WK-kwalificatieduel in Athene in 0-0 eindigde. Beide landen waren ook daarna aan elkaar gewaagd, want van de laatste vijf interlands won Roemenië er drie en Griekenland twee. Drie van de vier doelpuntenmakers uit de laatste onderlinge partij (Giorgios Karagounis, Gabriel Torje en Cristian Tanase) behoren ook tot de respectievelijke selecties voor de confrontaties van vrijdag en dinsdag. Alleen de Roemeen Alexandru Chipciu ontbreekt.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
08/04/1998 Roemenië-Griekenland 2-1 Vriendschappelijk
29/03/2000 Griekenland-Roemenië 2-0 Vriendschappelijk
03/06/2000 Roemenië-Griekenland 2-1 Vriendschappelijk
21/08/2002 Roemenië-Griekenland 0-1 Vriendschappelijk
15/11/2011 Griekenland-Roemenië 1-3 Vriendschappelijk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen