Gretig Jong Oranje heeft eerste doel bereikt

Het EK in eigen land kan al bijna niet meer stuk voor Jong Oranje. De titelhouder is na twee speelronden in Groep A al zeker van plaatsing voor de Olympische Spelen volgend jaar in Peking. De Portugese leeftijdsgenoten werden geconcentreerd en met een beetje fortuin opzij gezet in Groningen (2-1).

Het fortuin zat hem vooral in het moment vlak voor rust. João Moutinho werd in het strafschopgebied neergehaald door Calvin Jong-A-Pin, maar scheidsrechter Knut Kircher gaf tot opluchting van heel Oranje geen penalty. De Duitse arbiter had dat twaalf minuten eerder wel gedaan aan de andere kant van het veld.

Op het eerste gezicht leek de diepe bal van Ryan Babel op Maceo Rigters te hard. De scherpe spits zette toch een sprint in, kwam eerder bij de bal dan Paulo Ribeiro, tikte hem langs de doelman en ging via diens lichaam tegen de grond. Babel ontfermde zich over de bal en schoot onberispelijk de 1-0 binnen.

Vlak na de openingsgoal verving Kenneth Vermeer noodgedwongen Boy Waterman, die te veel last van zijn rug had om verder te gaan. Na rust kreeg de keeper van Ajax veel te doen. Vermeer kweet zich goed van zijn taak.

Portugal drong steeds heviger aan. Een fel en gretig Nederland was voor rust nog telkens in staat iedere aanval snel te frustreren maar had daar in de tweede helft steeds minder de kracht voor, waardoor de gelijkmaker dreigde.

Rigters gaf de ploeg van bondscoach Foppe de Haan lucht. Royston Drenthe ging opnieuw sterk door op links. Rigters werkte diens voorzet vervolgens voorbij Paulo Ribeiro.

In het resterende kwartier werd het toch nog benauwd voor Jong Oranje. Twee minuten na de 2-0 viel de 2-1. Miguel Veloso krulde een vrije trap knap over de muur in de korte hoek. Nederland hield echter stand, waardoor de halve finale van het EK en de tickets voor Peking binnen zijn.