Gouden wissel Mount schenkt Vitesse punt tegen Utrecht

Vitesse - FC Utrecht is zondagmiddag geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Na een bijzonder saaie eerste helft volgde er meer vuurwerk in het tweede bedrijf. Mason Mount vertolkte in de slotfase een meer dan belangrijke rol voor de Arnhemmers.

De clubs maakten er geen spektakelstuk van in de eerste 45 minuten, waardoor het hoogtepunt van de eerste helft zich in de vierde minuut op de tribunes afspeelde. De fans van beide clubs lieten traditiegetrouw een imponerend applaus horen, om de overleden Theo Bos en David di Tommaso te eren.

In de tweede helft begon het duel met een kans voor Rico Strieder, die na een zware kruisbandblessure zijn eerste basisplaats sinds 11 december 2016 kreeg bij Utrecht. De Duitser schoot van buiten de zestien rakelings naast. Via Bryan Linssen kwam ook Vitesse aan een aardige kans, maar de inzet van de aanvaller was te slap om keeper David Jensen in verlegenheid te brengen. Zakaria Labyad was na een klein uur dichter bij de openingstreffer, maar zijn vrije trap vloog langs de verkeerde kant van de kruising.

Vitesse-trainer Henk Fraser gaf na 65 minuten Luc Castaignos weer een kans als invaller, hij verving de tegenvallende Tim Matavz. Het doelpunt viel kort daarna echter aan de andere kant. Cyriel Dessers maakte een frommelgoal pur sang. Labyad raakte eerst een voorzet van Sean Klaiber totaal verkeerd, waarna Gyrano Kerk het speeltuig met de hak weer richting doel werkte. Daar kreeg Dessers met meer geluk dan wijsheid de bal op de punt van zijn schoen: 0-1.

De thuisploeg moest in het laatste kwartier aan de bak en kreeg daarbij hulp van een gouden wissel. Mount stond nog geen twee minuten in het veld toen hij na een rommelige aanval van dichtbij binnentikte voor de 1-1. Voor de huurling van Chelsea was het zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van Vitesse. Hier bleef het bij, hoewel invaller Castaignos naliet om twee grote kansen te verzilveren. Eerst schrok hij van een voorzet die doorschoot, daarna knalde de spits over in kansrijke positie.

Na het gelijkspel blijft Vitesse derde in de Eredivisie, aangezien SC Heerenveen zondagmiddag verloor van Ajax (0-4). FC Utrecht schiet niet veel op met een punt, de Domstedelingen staan na speelronde zeven tiende. In de volgende speelronde - na de interlandperiode - speelt Vitesse in Overijssel tegen Heracles Almelo, FC Utrecht neemt het in eigen huis op tegen Heerenveen.