Lucht voor Keizer en Ajax na ruime zege in Heerenveen

Ajax haalde uit de laatste twee Eredivisie-duels slechts één punt, maar herpakte zich zondag knap op bezoek bij SC Heerenveen. De ploeg van de geplaagde trainer Marcel Keizer won met 0-4 van de Friezen, mede dankzij twee goals van David Neres.

Neres kreeg als rechtsbuiten in Friesland de voorkeur boven Justin Kluivert. Maximilian Wöber stond voor het eerst sinds zijn komst van Rapid Wien in de basis bij Ajax. Nick Viergever schoof door naar de linksbackpositie, waar Mitchell Dijks door een blessure ontbrak.

Veel succes brachten de wisselingen Ajax aanvankelijk niet. Het spel van de Amsterdammers was wederom onder de maat en het was een klein wonder dat Heerenveen daar niet van profiteerde. Reza Ghoochannejhad kopte volledig vrijstaand naast en Martin Ødegaard faalde oog in oog met doelman André Onana.

Maximilian Wöber stond voor het eerst in de basis bij Ajax in de Eredivisie en maakte een prima indruk.

Ajax zette daar twee harde schoten van Hakim Ziyech tegenover, maar de grootste kansen bleven voor de thuisploeg. Na een schot van Kik Pierie raakte Ghoochannejhad, die buitenspel stond, de paal en ook een fraaie vrije trap van Stijn Schaars belandde op het aluminium.

De 0-1 voor Ajax kwam in de 38ste minuut dan ook uit het niets. Klaas-Jan Huntelaar stuurde David Neres de diepte in en de Braziliaan rondde ijzig koel af. Drie minuten later werd het zelfs 0-2. Dit keer kopte Huntelaar de bal door richting Neres en weer had doelman Martin Hansen geen antwoord op de inzet van de vleugelspits.

De doelpunten van Neres kwamen hard aan bij Heerenveen, dat ook na rust de draad nog even kwijt was. Een knal op de lat van Donny van de Beek leek de thuisploeg wakker te schudden. Yuki Kobayashi schoot hard naast en zag Onana even later zijn vrije trap stoppen.

Penalty
Ajax kwam er aanvallend nauwelijks meer uit, maar een kwartier voor tijd viel toch de 0-3. Na een hoekschop van Hakim Ziyech hield Lucas Woudenberg opzichtig vast bij Huntelaar en arbiter Serdar Gözübüyük legde de bal op de stip. Het buitenkansje werd feilloos omgezet in een doelpunt door Lasse Schöne.

Heerenveen kreeg na een te korte terugspeelbal van Wöber direct na de goal een grote kans, maar Onana was net eerder bij de bal dan invaller Henk Veerman. De boomlange spits verprutste niet veel later nog een kans, waarna het aan de andere kant wel raak was. Na een ouderwetse scrimmage tikte Wöber de bal over de lijn: 0-4.

Zo boekte Ajax een ruime, maar ietwat geflatteerde zege op Heerenveen en heeft de onder vuur liggende Keizer weer wat ademruimte. De Amsterdammers staan zesde met dertien punten uit zeven duels. Heerenveen heeft één punt meer en staat vijfde.

De analyse van Ajax-watcher Freek Jansen, die onder anderen David Neres roemt.