Goal Memphis komt te laat voor Barça: Frankfurt stunt in Camp Nou

Eintracht Frankfurt heeft Barcelona donderdagavond verrassend geëlimineerd in de Europa League. De Duitsers brachten het Catalaanse deel van Camp Nou mede door een wereldgoal van Rafael Borré in shock.

Barcelona
2 - 3
Eintracht Frankfurt

In Camp Nou, waar zo'n dertigduizend Eintracht Frankfurt-fans luidkeels aanwezig waren, had Barça-trainer Xavi Hernández geen basisplaatsen voor de Nederlanders. Net als in de heenwedstrijd begon Frenkie de Jong op de bank, naast Memphis Depay en Luuk de Jong. Bij de gasten uit Frankfurt was er geen basisplaats voor Sam Lammers.

De Nederlandse bankzitters zagen de vele meegereisde Frankfurt-supporters al na een paar minuten feestvieren. Eric García vergreep zich in het strafschopgebied aan Jesper Lindstrøm en zag de bal op de stip gelegd worden. Voormalig FC Groninger-aanvaller Filip Kostic bleef oog in oog met Marc-André ter Stegen koel en stuurde de Duitser de verkeerde hoek in.

Kanonskogel
Barcelona ging na de snelle achterstand op zoek naar de gelijkmaker, maar in de openingsfase van de eerste helft kwamen de Catalanen niet veel verder dan een kopbal van Pierre-Emerick Aubameyang. Aan de andere kant testte Kostic Ter Stegen weer na een counter. De keeper van Barça voorkwam toen nog meer schade voor de Catalanen, maar had na ruim een half uur geen spelen geen antwoord op een geweldige uithaal van Rafael Borré van buiten het strafschopgebied. De Colombiaan, die zijn treffer opdroeg aan zijn overleden landgenoot Freddy Rincón, bracht het Duitse deel in Camp Nou in extase.

Xavi besloot voor de tweede helft Frenkie de Jong binnen de lijnen te brengen voor Pedri, in de hoop op een Europa League-variant van La Remontada. Frankfurt-doelman Kevin Trapp, vijf jaar geleden keeper bij Paris Saint-Germain tijdens La Remontada van Barça in de Champions League, werd na rust opnieuw getest door Aubameyang, maar hield zijn doel schoon.

Goal Memphis
Niet lang daarna viel de beslissing in Camp Nou. Kostic haalde venijnig uit en zag zijn schot door de benen van invaller Sergiño Dest in de verre hoek binnen vallen. Xavi, die zijn ongeslagen reeks van vijftien wedstrijden sinds 20 januari dreigde te zien eindigen, bracht met de moed der wanhoop nog wel Luuk de Jong en Depay binnen de lijnen.

Uit een vrije trap leek Frenkie de Jong Sergio Busquets nog in staat te stellen om te scoren, maar dat deed de captain van Barça net over de rand van buitenspel. In de blessuretijd maakte Busquets met een fraai schot van afstand alsnog de 1-3. Het leek niet meer dan een eretreffer, maar in de negende minuut van de extra tijd vond ook Depay nog het net. Hij benutte een strafschop na een overtreding op Luuk de Jong. De penalty van Depay bleek de laatste actie van de wedstrijd op een pijnlijke avond voor Barça.