Gigi Buffon in Panini: de eeuwig jonge veertiger

Reacties

Het had zijn lijflied kunnen zijn. Enkele passages van Bob Dylans Forever Young lijken geschreven voor Gianluigi Buffon, die sinds afgelopen zondag dertiger af is: May you always be courageous / Stand upright and be strong / And may you stay / Forever young.

Gigi Buffon in Panini: de eeuwig jonge veertiger

De Juventus-icoon bezit immers nog altijd dezelfde jeugdige moed en vastberadenheid die in zijn ogen twinkelden als zeventienjarige onder de lat bij Parma. 23 seizoenen later laat het lichaam hem te vaak in de steek.

Maar dinsdag stond Buffon voor het eerst sinds december weer op doel bij De Oude Dame. Hij stopte een strafschop en verrichtte een cruciale redding in de slotfase tijdens zijn eerste wedstrijd als veertiger. Ter ere van Buffons veertigste verjaardag: een ode aan de hand van Panini-plaatjes.

SUPERMAN

Op 18 november 1995 stelde Parma-trainer Nevio Scala de vraag aan de jonge Italiaan, die zes jaar daarvoor nog middenvelder was, een zelfbenoemd vrijetrappenspecialist zelfs: 'Ben je klaar om te keepen morgen?' Buffon was 17 jaar en 295 dagen oud tijdens zijn debuut op het hoogste niveau. Het ventje, omzoomd door een wijd shirt met wit-rode, hallucinante jarennegentigpatronen op de schouders, hield met zijn onverschrokken en assertieve optreden de nul tegen het grote AC Milan van George Weah en Roberto Baggio (0-0).

Met Superman beleefde de gevallen club haar succesjaren. In het seizoen 1997/98 deed hij zijn bijnaam eer aan door tegen Internazionale een penalty van Gouden Bal-winnaar Ronaldo te stoppen. 'Parma-fans hadden me voor de wedstrijd een stripheldenshirt gegeven, dat ik onder mijn keepersshirt droeg. Ik stopte de strafschop en liet hen uit vreugde de S van Superman zien.' Dat bleef Buffon voor de aanhang, want hij verliet de club met drie prijzen, waaronder de UEFA Cup van 1999, op zak.

100 MILJARD

In 2001 legde Juventus 100 miljard op tafel bij Parma voor Buffon, in lira welteverstaan. Dat staat gelijk aan 52,88 miljoen euro. Pas vijftien jaar na zijn komst werd de doelman als recordaankoop verdrongen door spits Gonzalo Higuaín. Nagenoeg alle transferrecords sneuvelden in de afgelopen jaren, maar Buffon is nog altijd de duurste doelman aller tijden. Zelf ziet hij inmiddels slechts willekeur op de transfermarkt. 'Het klinkt allemaal nep. Waarom is Neymar 222 miljoen euro waard en niet 600 miljoen? Mijn opa zei altijd: "Blaas zoveel je wilt, de ballon zal altijd barsten".'

ZIDANE

Vlak voor het WK van 2006 kwam het Calciopoli-schandaal aan het licht. Het toernooi was het ideale intermezzo voor enkele Juve-spelers om even te ontsnappen aan de benarde 'thuissituatie'. 'Je moet door zeven shirts heen zweten om Italië te verslaan', aldus Buffon in Duitsland. De doelman wierp zich op als de personificatie van de onoverwinnelijkheid. Alleen ploeggenoot Cristian Zaccardo passeerde hem voor aanvang van de eindstrijd, waarin Zinedine Zidane's panenka en fameuze kopstoot het meest in het oog sprongen. Maar onvergetelijk was ook de redding van Buffon op een kopbal van Zidane, die de winnende goal in blessuretijd leek te worden. In zijn gouden tenue tikte de doelman de goud-witte Teamgeist-bal met zijn vingertoppen over. De gouden beker wachtte voor hem na verlenging en strafschoppen.

CALCIOPOLI

Na de droomzomer richtte Buffon zich op het wegpoetsen van de grootste vlek op het klassieke zwart-witte shirt en zijn blazoen. De beste keeper ter wereld vond zichzelf terug in de Serie B, een repercussie voor het omkoopschandaal waarin het frauduleuze netwerk gevormd door Italiaanse profclubs met Juventus-voorzitter Luciano Moggi als spil werd blootgelegd. Sterspelers als Zlatan Ibrahimovic en Gouden Bal-winnaar Fabio Cannavaro vertrokken onmiddellijk bij de club, Buffon wilde per se blijven: een signaal van grenzeloos vertrouwen en loyaliteit. Sindsdien is Buffons carrière volledig gevrijwaarheid van smetten, heeft hij een bloedband met de tifosi en pakt Juventus Scudetto's bij de vleet.

UMILTÀ

Buffon laat de voorbije jaren zien: hij is een modelprof én modelvoetballer. Terwijl hij en de tien Juventini in zijn blikveld geen hapje over laten voor de concurrentie met zes Scudetto's op rij, blijft Buffon een allemansvriend. De doelman is bijna eng ontspannen op het veld: een knipoog hier, een schouderklopje daar en een ontwapende lach wanneer een tegenstander bewust valt in de zestien. Buffon looft altijd zijn collega's, ook als ze in een ander shirt spelen. Het Nederlandse 'nederigheid', gevoelsmatig verbonden aan onderdanigheid, heeft een te negatieve bijsmaak om dit te omschrijven. Passender zijn het Engelse 'humility' en het Italiaanse 'umiltà', waarvan Buffon het toonbeeld is.

Hij is een van de laatste restanten van een vervlogen tijd waarin grootheidswaanzin nog niet de boventoon voerde. Nog altijd is er geen einde gekomen aan een buitengewoon constante loopbaan en een fantastische palmares, waarop alleen het gemis van Champions League-winst zich doet voelen. Dat Buffon op zijn verjaardagsfeestje vorige week zinspeelde op (toch) nog één of twee jaar als prof, is daarom geen verrassing. 'Ik ben het type persoon dat houdt van zware, bijna onmogeijke uitdagingen. Dat ik keeper ben, is een consequentie van mijn karakter en natuur.'

De man die een liefdesbrief schreef aan het doel trekt ook tijdens het restant van dit seizoen zo vaak als zijn spieren het toelaten de handschoenen weer aan, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Sassuolo van zondag. Een zevende achtereenvolgende Scudetto en de eerste Cup met de Grote Oren staan op het spel voor de doelman die al ruim twee decennia het plezier van het spel vertegenwoordigt.

May you stay forever young, Gigi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.