Gifbeker Bosz nog niet leeg: Leverkusen geeft het weg tegen Leipzig

Bayer Leverkusen heeft zaterdag tegen RB Leipzig voor de derde keer op rij verloren in de Bundesliga. De formatie van trainer Peter Bosz leidde bij rust nog met 2-1, maar gaf het daarna helemaal weg. Daardoor raken Champions League-tickets verder uit zicht voor Leverkusen.

Bayer Leverkusen
2 - 4
RB Leipzig
RB Leipzig

Leverkusen was na de nederlagen tegen Werder Bremen (1-3) en 1899 Hoffenheim (4-1) weer wat achterop geraakt in de strijd om Europese tickets in de Bundesliga. Winst was noodzakelijk tegen nummer drie Leipzig. Niet alleen om aan te haken bij de topvijf, maar ook om achtervolgers VfL Wolfsburg en Werder op afstand te houden.

De ploeg van Bosz werd al na ruim tien minuten in het zadel geholpen. Kevin Volland ging onderuit na een tackle van Willi Orban. Kai Havertz schoot vanaf elf meter raak: 1-0. Lang kon Leverkusen niet van de voorsprong genieten, want vijf minuten later stond het alweer gelijk in de BayArena. Marcel Sabitzer knalde een vrije trap snoeihard in de kruising.

De doelpunten volgden elkaar in de eerste helft in een rap tempo op. Kavertz sloeg na 23 minuten weer toe. Uit een afgeslagen hoekschop kreeg hij de bal van Julian Baumgartlinger en haalde in een keer uit. Via de paal vloog de bal in het doel: 2-1. Het was voor Leipzig-trainer reden om in de rust een dubbele wissel door te voeren. Matheus Cunha en Nordi Mukiele kwamen in het veld voor Lukas Klostermann en Amadou Haidara.

Ondanks de wisselingen leek Leipzig al snel op een 3-1 achterstand te komen. Leon Bailey ging alleen op doel af en schoot met links hard raak, maar bleef kort daarvoor buitenspel te hebben gestaan. Scheidsrechter Tobias Welz keurde de goal na het bestuderen van de beelden af. Daarna kwam Leipzig meer in de wedstrijd. Ook Timo Werner, die de laatste tijd niet in vorm was, liet zich zien. Na ruim een uur kapte de aanvaller aan de linkerflank naar binnen om met zijn rechtervoet raak te schieten: 2-2.

Vervolgens ging het helemaal mis voor Leverkusen. Mitchell Weiser maakte na een sprong hands en Welz wees naar de stip, na inmenging van de videoscheidsrechter. Emil Forsberg benutte de penalty en zag Cunha in de slotfase voor de genadeklap zorgen. De afronding van de Braziliaan mocht er zijn. De defensie van Leverkusen zat mis en Cunha omspeelde dankzij een fraaie draai, om daarna met een wippertje keeper Lukas Hradecky te verschalken: 2-4.

Door de nederlaag zakt Leverkusen naar de achtste plaats. VfL Wolfsburg versloeg Hannover 96 en neemt de zesde plek - die uiteindelijk recht geeft op de voorronde van de Europa League - over van de ploeg van Bosz. Op plek zeven staat Werder Bremen, dat zondag op bezoek gaat bij Borussia Mönchengladbach.