Gemiste kansen breken Heerenveen ook op tegen Utrecht

SC Heerenveen heeft ook op bezoek bij FC Utrecht niet gewonnen. Net als tijdens de nederlagen tegen Vitesse en NEC brak een gebrek aan scherpte voor het doel de ploeg van trainer Marco van Basten op waardoor het 2-0 werd in de Galgenwaard. Tot overmaat van ramp moest Van Basten na het uiten van frustratie over de tweede tegengoal plaatsnemen op de tribune.

Gemiste kansen breken Heerenveen ook op tegen Utrecht

De trainer van de Friezen was de laatste weken niet mild geweest met zijn kritiek. Zo kon Eredivisietopscorer Alfred Finnbogason op een uitbrander rekenen na de 2-1 nederlaag tegen NEC. Van Basten vond dat de IJslandse spits veel te gemakzuchtig was omgesprongen met zijn kansen. Vrijdag sprak Van Basten de hoop uit dat zijn ploeg koste wat kost zou winnen. Of dat gepaard zou gaan met goed voetbal, maakte hem na het verlies bij Vitesse (2-3) weinig uit.

In het licht van die uitspraken zal de voormalige topspits van Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal tandenknarsend hebben zitten toekijken hoe Heerenveen zondag in De Galgenwaard naliet om op z'n minst een punt mee te nemen uit Utrecht. Finnbogason miste in de eerste helft enkele opgelegde mogelijkheden. Ook Rajiv van La Parra, Karim Ziyech en Marten de Roon (na goed werk van Finnbogason) slaagden er niet in chaos in de Utrechtse defensie af te straffen.

De spelers van FC Utrecht drommen samen om de 1-0 van Jens Toornstra te bejubelen.
De spelers van FC Utrecht drommen samen om de 1-0 van Jens Toornstra te bejubelen.

En dus kon de ploeg van trainer Jan Wouters ondanks de labiel ogende verdediging op zoek gaan naar de vierde overwinning in de laatste vijf thuiswedstrijden. Opnieuw was Jens Toornstra de man die het voortouw nam bij de Domstedelingen. De 24-jarige middenvelder maakte uit een vrije trap zijn vierde competitiegoal van het seizoen door dankbaar gebruik te maken van een gat in de Friese muur, gecreëerd door Jacob Mulenga.

Hoewel de Zambiaanse spits bij een tweetal scoringskansen opzichtig faalde, gooide hij de wedstrijd tien minuten na rust wel in het slot. Nadat Steve De Ridder bij een ingestudeerde vrije trap de bal tegen de paal had getikt, kon Mulenga voor open doel eenvoudig scoren. Van Basten ontstak in woede, omdat er aan dat doelpunt een lucht van buitenspel kleefde, en moest in zijn geboortestad van scheidsrechter Jochem Kamphuis daarop plaatsnemen op de tribune.

Van een comeback van Heerenveen was in het laatste half uur geen enkele sprake meer. Utrecht had zelfs nog kunnen uitlopen naar een ruimere overwinning, maar Mulenga kreeg de bal niet opnieuw langs Kristoffer Nordfeldt. Desondanks kwam Utrecht met vijftien punten op gelijke hoogte met nummer tien Heerenveen, dat met de inhaalwedstrijd tegen ADO Den Haag nog voor de boeg nog wel uitzicht heeft op de bovenste ploegen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen