Füllkrug geeft Dortmund de leiding in heerlijk gevecht met PSG

Borussia Dortmund heeft in de halve finale van de Champions League een nipte voorsprong genomen tegen Paris Saint-Germain. Niclas Füllkrug maakte in het Signal Iduna Park de enige goal in de wedstrijd vol kansen: 1-0. Dinsdag is de return in het Parc des Princes.

Borussia Dortmund
1 - 0
PSG
PSG

Dortmund en PSG stonden woensdag voor de derde keer dit seizoen tegenover elkaar, nadat de twee ploegen elkaar ook al hadden getroffen in de groepsfase. Toen werd het 1-1 en 2-0 voor PSG. Voor het eerste duel in de halve finale van het miljardenbal keerde Donyell Malen bij Dortmund terug in de wedstrijdselectie. De Nederlandse aanvaller, hersteld van een knieblessure, nam nog wel plaats op de bank. Ian Maatsen begon in de basis.

In de eerste helft was Dortmund de bovenliggende partij. Tot heel veel gevaar leidde dat niet en de 1-0 van Füllkrug kwam, zo'n tien minuten voor rust, dan ook behoorlijk uit de lucht vallen. Met een geweldige lange bal stuurde Nico Schlotterbeck Füllkrug weg. De spits stond nét geen buitenspel en bleef oog in oog met Gianluigi Donnarumma koel in de afronding.

Het was een flinke tegenvaller voor PSG, dat vrijwel direct na de goal Lucas Hernández kwijtraakte met een blessure. De verdediger zat nog maar net in de kleedkamer, toen zijn ploeg ontsnapte aan een 2-0 achterstand bij rust. Marcel Sabitzer kreeg een open schietkans: hij ramde de bal op Donnarumma. In de nasleep van deze kans dacht Jadon Sancho recht te hebben op een strafschop, maar de bal ging niet op de stip.

PSG liet in het eerste bedrijf weinig zien. De Fransen schakelden na de onderbreking een tandje bij en kwamen al snel erg dicht bij de gelijkmaker. Kylian Mbappé draaide de bal tegen de paal, waarna Achraf Hakimi nog geen tien seconden later ook tegen het aluminium schoot. Dortmund kwam met de schrik vrij en dat gebeurde opnieuw toen Fabián Ruiz een vrije kopkans miste, na een wonderschone indraaiende voorzet van Marquinhos.

Dortmund hield stand en werd zelf weer gevaarlijk via Füllkrug, die na een indrukwekkende rush van Jadon Sancho over schoot. Een duw in de rug van Füllkrug leverde hierna geen penalty voor de thuisploeg op. Zo gebeurde er van alles in de tweede helft en lag de wedstrijd veel meer open dan in de eerste vijfenveertig minuten het geval was geweest.

PSG kwam twintig minuten voor tijd weer dicht bij een goal. Na een slim passje van Mbappé vond Ousmane Dembélé Gregor Kobel op zijn pad. Daarna had Dembélé wéér moeten scoren, maar nu schoot hij (geheel vrijgelaten) hoog over. Aan de overkant voorkwam Marquinhos met een uitstekende tackle de 2-0 van Brandt.

Er gebeurde genoeg voor beide doelen, maar een tweede doelpunt viel er op deze avond niet. Dat betekent dat Dortmund (waar Malen niet in actie kwam en Maatsen negentig minuten maakte) op koers ligt voor het bereiken van de Champions League-finale en PSG volgende week in de achtervolging moet.