Frivool Ghana brengt Tsjechië in problemen

Ghana heeft de spanning in Groep E teruggebracht. Na de eerste speelronde leken Italië en Tsjechië favoriet om zich te kwalificeren voor de tweede ronde, maar de Ghanezen toonden tegen de Tsjechen aan dat die voorspelling ietwat voorbarig was. Met de eerste Afrikaanse zege op dit WK is Ghana weer terug in de race: 2-0.

Tsjechië maakte veel indruk in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Smetje op die zege was het uitvallen van Jan Koller. De hamstringblessure van de spits kan de Tsjechen nog wel eens op gaan breken. Milan Baros is ook nog geblesseerd en Vratislav Lokvenc mist kwaliteit. Bovendien kreeg Lokvenc in het duel met Ghana zijn tweede gele kaart en is hij geschorst voor het beslissende duel met Italië.

De aanvallende onmacht van Tsjechië stond in schril contrast met de spitsvondigheid van Ghana. De Afrikanen kenden in Asamoah Gyan (afgelopen seizoen uitkomend in de Italiaanse Serie B bij Modena) de absolute uitblinker van het leuke duel. Ghana creëerde de ene na de andere kans. Slordige afronding en goed keeperswerk van Petr Cech stonden een grote zege in de weg. De eerste goal viel wel al snel. De wedstrijd was pas ruim een minuut oud toen aanvoerder Stephen Appiah een pass verstuurde op Gyan, die de bal met de borst meenam en keurig in de hoek legde: 1-0. Vanaf dat moment leek Tsjechië op opgejaagd wild. De ploeg van bondscoach Karel Brückner kwam geen moment in de wedstrijd. Negentig minuten voetbal leverden de Tsjechen slechts twee goede kansen op. Karel Poborsky en Tomás Rosicky schoten naast.

Dat Tsjechië niet meer aan een offensief toekwam, was te wijten aan een incident in de 66ste minuut. Tomás Ujfalusi haakte Matthew Amoah en Ghana kreeg een penalty. Terwijl Gyan achter de bal stond, besloot scheidsrechter Horacio Elizondo nog een rode kaart te trekken voor Ujfalusi. Het fluitje was voor Gyan het sein om de strafschop te nemen. Hij schoot raak, maar dat kwam hem op een gele kaart te staan. Erger nog was dat zijn tweede poging strandde op de paal.

Het wegzenden van Ujfalusi werd Tsjechië echter te veel. Het was Ghana dat de klok sloeg en dat resulteerde in de terechte tweede treffer van Sulley Muntari, die op aangeven van Gyan fraai binnenschoot.