Fransen fluitend naar winst, Turkije komt goed weg tegen voetbaldwerg

Frankrijk heeft zich na een ruime overwinning aan kop genesteld in Groep H van de kwalificatieperiode. Ook Turkije meldt zich bij de kanshebbers voor een EK-ticket, maar het ging heel erg moeizaam.

Frankrijk
Frankrijk
4 - 1
Albanië
Albanië

Nog voor het duel in het Stade de France begon, was er al ophef. De spelers van Albanië stonden klaar om te zingen, maar het verkeerde volkslied werd afgespeeld. De stadionspeaker excuseerde zich vervolgens, maar bood de excuses aan Armenië aan, niet Albanië. Na het geklungel van de organisatie kon er afgetrapt worden en namen de wereldkampioenen van Frankrijk het over.

Binnen de lijnen maakten de manschappen van bondscoach Didier Deschamps het geblunder goed, door een simpele overwinning te boeken. Albanië kon niet mee met het elftal vol prijzenwinnaars. Van de elf spelers die tegen Albanië startten, hadden er liefst acht een rol tijdens de WK-finale tegen Kroatië, die met 4-2 werd gewonnen.

Binnen de tien minuten werd het verschil met Albanië gemaakt, Kingsley Coman, een van de spelers die er niet bij was tijdens het WK vorig jaar, ontving een schitterende pass van Raphaël Varane en maakte het af met een puntertje. Twintig minuten later stond het al 2-0, hoewel de Fransen ook vaker konden scoren. Olivier Giroud ging in de 27ste minuut wel voor eigen succes en dat pakte goed uit. Daarna liet Antoine Griezmann het na om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Hij schoot de bal na een makkelijk gegeven penalty op de lat.

Ook in de tweede helft kwam Frankrijk niet in de problemen, via Coman werd het na ruim een uur 3-0. Lucas Hernández werd omvergelopen na een lage voorzet, maar Coman pikte de bal op, draaide mooi weg bij zijn tegenstander en schoot raak voor zijn tweede goal van de avond. Voor Deschamps was dit het moment om te gaan wisselen, hij bracht Nabil Fekir, Lucas Digne en Jonathan Ikoné. Laatstgenoemde debuteerde en maakte ook meteen een goal. Op aangeven van Fekir schoot de aanvaller van Lille raak. De late benutte penalty van Albanië, Sokol Cikalleshi werd neergelegd door Hugo Lloris en schoot zelf raak, was slechts een doelpunt voor de statistieken.

Turkije
Turkije
1 - 0
Andorra
Andorra

In Groep H maken Frankrijk, IJsland en Turkije de dienst uit, maar het laatstgenoemde land bewees zichzelf bijna een zeer slechte dienst. Tegen het nietige Andorra kwamen de Turken niet tot scoren tot aan de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd. Het was een klein wonder dat er niet eerder gescoord werd, gezien de tactiek van Andorra bij een vrije trap van Turkije.

Vlak na rust speelde het elftal van Andorra op buitenspel, maar dat mislukte volledig. Opeens stond keeper Josep Gómes tegenover drie aanvallers van Turkije, maar het thuisland speelde dat niet goed uit (zie video onder).

Met de 39-jarige Ildefons Lima in het hart van de defensie hield Andorra heel lang zicht op het eerste punt in deze kwalificatie, maar een minuut voor tijd ging het alsnog mis. Invaller Ozan Tufan kopte raak na een corner, waarmee hij Turkije aan een gunstige positie in Groep H helpt.

Door de late winstpartij komt Turkije net als IJsland en Frankrijk op twaalf punten na vijf wedstrijden. Het doelsaldo van de Fransen is het beste, daarna volgen de Turken.