Frankrijk stuurt Ecuador zonder te scoren naar huis

Tijdens de eerste twee groepsduels maakte Frankrijk veel indruk, maar met een B-elftal slaagde de ploeg van bondscoach Didier Deschamps er niet in om Ecuador - dat met tien man eindigde - te verslaan.

Voor Ecuador kwam daarmee een einde aan het WK, aangezien concurrent Zwitserland ruim won van Honduras. Tegen Frankrijk bleven de Zuid-Amerikanen echter knap op de been, al besloot Deschamps om zes wijzigingen aan te brengen in zijn basisformatie. In de verdediging bleef bijvoorbeeld alleen Mamadou Sakho staan.

Björn Kuipers zag als vierde man geen goals.

Al vroeg in de wedstrijd ontsnapte de speler van Liverpool aan een rode kaart na een elleboogstoot richting Oswaldo Minda. De actie van Sakho werd niet gezien door de arbitrage, waardoor Frankrijk verder mocht met elf man. De wedstrijd in Estádio do Maracanã werd gecontroleerd door Les Bleus, maar grote kansen leverde dat niet op. In de eerste twee wedstrijden was Frankrijk liefst acht keer trefzeker, maar tegen Ecuador stokte de doelpuntenteller.

Op slag van rust was Paul Pogba als eerste dicht bij de voorsprong voor Frankrijk, maar uitblinker Alexander Domínguez redde uitstekend op de kopbal van de middenvelder. Kort na die kans meldde ook Ecuador zich, maar Enner Valancia stuitte met een kopbal uit een hoekschop op Hugo Lloris. Ook in de tweede helft bleven grote kansen uit.

Al was Antoine Griezmann vroeg in het tweede bedrijf dicht bij 0-1, maar zijn inzet verdween via doelman Alexander Domínguez tegen de paal. Vanaf de vijftigste minuut moest Ecuador verder met tien man na een rode kaart voor Antonio Valencia, die met gestrekt been inkwam op Lucas Digne (foto). Maar met een man minder was Christian Noboa nog dicht bij een treffer.

Aan de andere kant had Domínguez meer te doen, maar de doelman van Ecuador hield zijn doel knap schoon. Onder anderen Karim Benzema - die al drie keer trefzeker was - slaagde er niet in om hem te passeren. Het bleef daardoor 0-0, waardoor Frankrijk groepswinnaar is met zeven punten en in de achtste finale aantreedt tegen Nigeria.

Zwitserland eindigt met zes punten als tweede en speelt in de knock-outfase tegen Argentinië, terwijl Ecuador met vier punten beslag legt op de derde plaats voor het puntloze Honduras.

Direct analyses van alle WK-wedstrijden en -spelers lezen? Probeer VI Premium de eerste twee maanden met 50% korting.