Fouten van verdediger Denswil breken Ajax op tegen Celtic

Ajax heeft het belangrijke Champions League-duel bij Celtic met 2-1 verloren. Twee persoonlijke fouten van Stefano Denswil (links op de foto) leidden de Amsterdamse nederlaag in.

Fouten van verdediger Denswil breken Ajax op tegen Celtic

Ajax-trainer Frank de Boer koos bij afwezigheid van verdediger Niklas Moisander voor Europees debutant Joël Veltman in het hart van de defensie. Tegen de fysiek sterke Schotten passeerde hij daarmee de 1.90 meter lange Mike van der Hoorn ten faveure van de bijna tien centimeter kleinere en minder ervaren Veltman.

Celtic, dat startte zonder de geblesseerde ex-Ajacied Derk Boerrigter maar mét Nederlander Virgil van Dijk en voormalig Heerenveen-spits Georgios Samaras, kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Een strakke voorzet van de net op tijd herstelde verdediger Mikael Lustig kwam terecht bij spits Teemu Pukki, die gemakkelijk loskwam van Veltman, maar naast schoot.

Ajax had het lastig met de niet bepaald fijnzinnige, maar zeer enthousiaste en opportunistische Schotten. Het kwam lange tijd niet verder dan drie gevaarlijke voorzetten van Daley Blind (van richting veranderd), Siem de Jong (in de handen van keeper Fraser Forster) en Ricardo van Rhijn (gemist door centrumspits Kolbeinn Sigthórsson). Het leidde tot een geweldige woede-uitbarsting van Frank de Boer, die zich opwond over het spel van zijn team, dat daarna wat beter in de wedstrijd kwam.

Na een klein half uur was de grootste kans dan ook voor de Amsterdammers. Een vrije trap van Viktor Fischer kwam via het hoofd van Celtic-verdediger Charlie Mulgrew voor de linkervoet van Christian Poulsen, die keihard de paal raakte.

Christian Poulsen (links) en Siem de Jong balen. Overwinteren in de Champions League wordt nu een hels karwei voor Ajax.
Christian Poulsen (links) en Siem de Jong balen. Overwinteren in de Champions League wordt nu een hels karwei voor Ajax.

Toch was het Celtic dat vlak voor de pauze op voorsprong kwam. Net als tegen AC Milan kreeg Ajax door defensieve onervarenheid een penalty tegen. Tegen de Italianen was het Van der Hoorn die Mario Balotelli onderuit trok, dit keer liep Stefano Denswil Celtic-spits Anthony Stokes onderuit. James Forrest ramde de strafschop onhoudbaar achter doelman Jasper Cillessen en bepaalde de ruststand op 1-0.

In de tweede helft vergooide Ajax alle hoop op een goed resultaat binnen één minuut. Aan de ene kant had Thulani Serero oog in oog met Forster voor de 1-1 móeten zorgen, maar de Zuid-Afrikaan deed dat niet. In de tegenaanval besloot middenvelder Beram Kayal om maar eens van afstand uit te halen; hij zag zijn schot via het been van de ongelukkige Denswil achter Cillessen verdwijnen: 2-0.

Nederlander Virgil van Dijk (boven) viert een feestje, na de tweede treffer van Celtic, met doelpuntenmaker Beram Kayal.
Nederlander Virgil van Dijk (boven) viert een feestje, na de tweede treffer van Celtic, met doelpuntenmaker Beram Kayal.

Ajax zag het in het restant van de wedstrijd schoten van Sigthórsson, De Jong en wederom Serero langs de verkeerde kant van de paal of over het doel verdwijnen. Ook het inbrengen van Nicolai Boilsen voor Christian Poulsen en Lesley de Sa voor de (wederom) tegenvallende Viktor Fischer kon het tij niet keren voor de Amsterdammers, zij het dat Lasse Schöne (ingevallen voor Van Rhijn) iets wist terug te doen: 2-1. Dat gebeurde overigens tegen tien Celtic-spelers omdat, na een grove charge op Serero, Nir Biton kon vertrekken met direct rood.

Door de nederlaag wordt het voor Ajax nog een hele toer te overwinteren in Europa. Het staat nu vierde en laatste met één punt uit drie duels, Celtic heeft drie punten. AC Milan bezet na de 1-1 tegen Barcelona de tweede plek met vijf uit drie, de Spanjaarden gaan aan kop met zeven punten. In de volgende speelronde staan de returns van woensdagavond op het programma.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen