Celtic en Ajax strijden in Glasgow voor overwintering in CL

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Dinsdagavond gaat Ajax in de Champions League op bezoek bij Celtic (20.45 uur).

Celtic en Ajax strijden in Glasgow voor overwintering in CL

CELTIC

Klassering 4de
Vorm V W V W G

Net als Ajax heeft Celtic een rijke Europese historie, maar net als Ajax kan ook Celtic het roemrijke verleden maar niet doen herleven. Tien jaar geleden waren The Bhoys voor het laatst dicht bij het geven van een passend vervolg aan de Europa Cup I-winst van 1967, maar in de finale van de UEFA Cup was FC Porto met 3-2 te sterk.

Waar Celtic destijds met Henrik Larsson nog een speler van wereldklasse in de gelederen had, zijn tegenwoordig Schotse internationals als (de tegen Ajax geschorste) Scott Brown en buitenlanders als Giorgos Samaras (Griekenland), Mikael Lustig (Zweden) en Efe Ambrose (Nigeria) de steunpilaren van de ploeg van manager Neil Lennon.

Dat Celtic zich niet langer kan meten met de Europese top bleek ook afgelopen zomer op de transfermarkt. Met Victor Wanyama (Southampton) en Gary Hooper (Norwich City) zag het twee van zijn beste spelers naar de Engelse Premier League vertrekken. Daar tegenover stond de komst van de bij Ajax overbodige Derk Boerrigter, die dinsdagavond door een blessure niet in actie kan komen en Virgil van Dijk (FC Groningen).

Uitgelicht
Celtic mag zich op structurele basis dan niet meer tot de Europese top rekenen, op eigen veld is de regerend kampioen van Schotland nog altijd ijzersterk. Van de 25 thuiswedstrijden die het in de Champions League afwerkte, eindigden er slechts vier in een nederlaag. Verder won Celtic vijftien keer en speelde het zes keer gelijk.

Door die uitzonderlijke kracht op het eigen Celtic Park plaatste Celtic zich de laatste jaren, in tegenstelling tot Ajax, regelmatig voor de achtste finales van de Champions League. Dat was wel telkens het eindstation. In 2006/07 was AC Milan te sterk (0-0, 0-1), een jaar later boog Celtic voor Barcelona (2-3, 0-1), terwijl Juventus afgelopen seizoen veel beter was (0-3, 0-2).

AJAX

Klassering 3de
Vorm W G W W G

Waar Celtic zich de afgelopen jaren nog regelmatig bij de beste zestien clubs van Europa schaarde, wacht Ajax alweer zeven jaar op het overleven van de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers bereikten in 2005/06 de achtste finales ten koste van FC Thun en Sparta Praag. Vervolgens bleek Internazionale een niet te nemen horde (2-2, 0-1).

Omdat de volgende vier pogingen om de achtste finales te bereiken telkens strandden, sprak Ajax-trainer Frank de Boer begin dit seizoen de ambitie uit om de poulefase weer eens te overleven. Na een 4-0 nederlaag op bezoek bij Barcelona en een 1-1 gelijkspel thuis tegen AC Milan ligt de regerend landskampioen echter nog allerminst op koers.

Een overwinning op Celtic zou daar verandering in kunnen brengen, maar na het vertrek van Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Toby Alderweireld (Atlético Madrid) heeft Ajax nog maar zelden een onuitwisbare indruk kunnen achterlaten. De Boer stelde zijn verwachtingen inmiddels ook al bij. De derde plaats in Groep H en bijbehorende kwalificatie voor de Europa League is nu de doelstelling.

Uitgelicht
Ook met het oog op de derde plaats is een overwinning in Glasgow geen overbodige luxe, maar Ajax presteert dit seizoen met name in uitwedstrijden ondermaats. Van alle officiële duels op vreemde bodem wonnen de mannen van De Boer er nog geen een. Barcelona (4-0), AZ (3-2) en PSV (4-1) waren allen te sterk en SC Heerenveen (3-3), FC Groningen (1-1) en FC Twente (1-1) hielden een punt over aan een bezoek van Ajax.

Ook in het hoofdtoernooi van de Champions League presteert Ajax niet altijd even overtuigend in uitwedstrijden. Sinds De Boer het in december 2010 overnam van Martin Jol verloor Ajax op bezoek bij Real Madrid (0-3 en 1-4), Borussia Dortmund (0-1) en Barcelona (0-4). Daartegenover staan goede resultaten tegen AC Milan (2-0), Dinamo Zagreb (2-0), Olympique Lyon (0-0) en Manchester City (2-2).

Onderlinge historie

De onderlinge confrontaties tussen Ajax en Celtic bieden eveneens weinig houvast voor een goed resultaat tegen de Schotse kampioen. Tijdens de drie voorgaande dubbele ontmoetingen met The Celts kwam Ajax alleen in het seizoen 1971/72 als overwinnaar uit de strijd. In 1982/83 en 2001/02 bleek Celtic over twee duels te sterk. (Tim Vos)

Bekijk hier de laatste dubbele ontmoeting tussen Ajax en Celtic

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
10 december 1971 Ajax - Celtic 3-0 Europa Cup I
24 maart 1971 Celtic - Ajax 1-0 Europa Cup I
15 september 1982 Celtic - Ajax 2-2 Europa Cup I
29 september 1982 Ajax- Celtic 1-2 Europa Cup I
8 augustus 2001 Ajax - Celtic 1-3 Voorronde CL
22 augustus 2001 Celtic - Ajax 0-1 Voorronde CL

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen