FIFA onthult nieuwe opzet voor WK voor clubs met 32 teams

Reacties

In juni 2025 wordt het eerste WK voor clubs nieuwe stijl gespeeld. Liefst 32 clubs gaan dan strijden om de wereldtitel, die nog maar eens in de vier jaar op het spel zal staan.

FIFA onthult nieuwe opzet voor WK voor clubs met 32 teams
© Pro Shots

De FIFA stapt af van de huidige opzet van het WK voor clubs, dat nu nog ieder jaar gehouden wordt. De meest recente editie werd op 11 februari gewonnen door Real Madrid. Bij het toernooi namen toen maar zeven clubs deel. De wereldvoetbalbond meent dat de potentie van het WK onvoldoende benut wordt met de huidige opzet.

Aan het nieuwe WK zullen onder meer de vier meest recente Champions League-winnaars deelnemen. De overige Europese deelnemers worden bepaald op basis van de clubranking, die op basis van de prestaties in de Europese toernooien in de voorbije vier jaar wordt samengesteld. Bij continentale federaties die maar vier teams mogen afvaardigen, krijgen de clubs die de laatste vier edities van het hoogst aangeschreven clubtoernooi hebben gewonnen een uitnodiging. Het gastland mag sowieso één team afvaardigen.

Er is een limiet van twee deelnemende clubs per land, tenzij meer dan twee teams uit een bepaald land in de periode van vier jaar bijzonder succesvol zijn geweest. Zij moeten dan wel toernooiwinnaar zijn geweest. De limiet geldt dus bijvoorbeeld niet als drie verschillende Engelse teams in een periode van vier jaar de Champions League winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.