FIFA bevestigt uitbreiding WK voor clubs, komende editie in Saoedi-Arabië

Reacties

De FIFA heeft de uitbreiding van het deelnemersveld voor het WK voor clubs dinsdag formeel bevestigd. Ook is de gastheer voor de eerstkomende editie van het jaarlijkse toernooi bekendgemaakt.

FIFA bevestigt uitbreiding WK voor clubs, komende editie in Saoedi-Arabië
© Pro Shots

In december kondigde FIFA-voorzitter Gianni Infantino al aan dat het WK voor clubs vanaf 2025 op de schop gaat, wat overigens tot de nodige kritiek leidde. De uitbreiding naar 32 deelnemers stond oorspronkelijk op de planning voor 2021, maar werd wegens de gevolgen van de coronapandemie voor de internationale speelkalender uitgesteld naar 2025.

De FIFA Council heeft dinsdag een klap gegeven op het vergroten van het deelnemersveld van nu zeven naar 32 deelnemers in 2025. Ook is duidelijk hoeveel clubteams de afzonderlijke bonden zullen afvaardigen voor het toernooi (zie tabel). In de huidige opzet van het WK voor clubs doen alleen de continentale kampioenen en de kampioen van het gastland mee.

Bond Deelnemers
UEFA (Europa) 12
CONMEBOL (Zuid-Amerika) 6
AFC (Azië) 4
CAF (Afrika) 4
CONCACAF (Noord-Amerika) 4
OFC (Oceanië) 1
Organisator 1

Dat zal dus ook nog zo zijn tijdens de eerstkomende editie van het toernooi in december 2023. De FIFA heeft Saoedi-Arabië, dat zich ook kandidaat heeft gesteld voor het WK van 2030, aangewezen als gastland. De laatste jaren werd het WK voor clubs wel vaker in het Midden-Oosten afgewerkt, in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit jaar was Marokko het gastland.

Daarnaast heeft de FIFA ook bekendgemaakt dat het een recordomzet van 7,6 miljard dollar (7,1 miljard euro) heeft gedraaid in de periode 2019-22. Voor de periode 2023-26 verwacht de FIFA 11 miljard dollar (10,3 miljard euro) aan inkomsten te hebben. Het salaris van Infantino is met twintig procent gestegen, de president van de FIFA verdiende afgelopen jaar 3,6 miljoen euro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Wereld Club Kampioenschap
Meer over Wereld Club Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.