FIFA kondigt start club-WK met 32 deelnemers aan

Reacties

De FIFA heeft een (nieuwe) klap gegeven op een uitgebreid WK voor clubs, waaraan 32 teams zullen gaan meedoen. Dat maakte Gianni Infantino, voorzitter van de wereldvoetbalbond, vrijdag bekend op een persconferentie. Het toernooi zal in 2025 voor het eerst op de nieuwe manier gehouden worden.

FIFA kondigt start club-WK met 32 deelnemers aan
© Pro Shots

De plannen voor een uitgebreid WK voor clubteams liggen al geruime tijd op tafel. In maart 2019 kondigde Infantino het nieuwe toernooi al aan, maar vanwege de coronapandemie ging de geplande start in de zomer van 2021 niet door. In 2025 gaat het WK voor clubs nu alsnog op de schop.

Momenteel wordt het WK voor clubs nog jaarlijks in december afgewerkt, met alle kampioenen van de zes bij de FIFA aangesloten continenten, plus een gastheer. Dat zijn zeven deelnemers per toernooi. Dit aantal wordt dus flink opgevoerd. Het aankomende WK wordt vanwege het WK voor landenteams overigens in februari gespeeld: Marokko is dan de gastheer.

Welk land in 2025 het eerste WK XL gaat organiseren, is nog niet bekend. Ook moet er nog meer duidelijkheid komen over het deelnemersveld. In 2019 was het plan dat het WK voor clubs op de speelkalender de Confederations Cup zou vervangen; dat zou betekenen dat het toernooi in de zomer, tussen de competities in, wordt afgewerkt.

World Series
Bij de ambitieuze plannen rond het WK voor clubs bleef het overigens niet. Infantino kondigde ook een volgend idee aan. De wereldvoetbalbond wil in de even jaren (2024 en 2026 en verder) de interlandperiode gaan gebruiken voor vriendschappelijke toernooitjes tussen vier landen van de verschillende confederaties. Met deze 'FIFA World Series Events' wil Infantino het in zijn ogen dit WK nog maar eens bewezen belang van intercontinentale duels benadrukken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.