Amnesty International haalt snoeihard uit naar FIFA: 'Dit is sportswashing'

Reacties

Het WK voor clubteams wordt in december van dit jaar in Saoedi-Arabië gehouden, zo werd dinsdag bekend. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de FIFA in buitengewoon felle bewoordingen bekritiseerd om die keuze.

Amnesty International haalt snoeihard uit naar FIFA: 'Dit is sportswashing'
© Pro Shots

'De FIFA heeft opnieuw maling gehad aan de gruwelijke mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. Het koninkrijk heeft dit toernooi toegewezen gekregen zonder dat er is gedacht aan vrijheid van meningsuiting, discriminatie of rechten voor werknemers. De FIFA heeft voor de zoveelste keer geen oog voor zijn eigen mensenrechtenbeleid en is medeplichtig aan een duidelijk geval van sportswashing', aldus Steve Cockburn, hoofd van de afdeling Economische en Sociale Rechtvaardigheid.

Met sportswashing wordt bedoeld dat een regime een sportevenement aanwendt om zichzelf te verkopen als een veel prettiger instituut dan het in werkelijkheid is. Dezelfde kritiek was veel te horen tijdens het recent WK in Qatar, waar duizenden werknemers zich letterlijk dood hebben gewerkt bij de bouw van de stadions, in omstandigheden leken.

Cockburn ziet de geschiedenis zich enigszins herhalen: 'De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben in de afgelopen maanden steeds hevigere aanvallen gepleegd op vrijheid ven meningsuiting. Individuen kregen celstraffen van tussen de 10 en 45 jaar, gewoon voor het vredig geven van hun mening online. De autoriteiten blijven ook doorgaan met het executeren voor verschillende misdrijven. Vorig jaar werden er op één dag 81 mensen doodgemaakt, veel van hen hadden een buitengewoon oneerlijk proces gehad', aldus de Amnesty International-man.

Bekijk hier al onze video's
Meer Wereld Club Kampioenschap
Meer over Wereld Club Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.