Feyenoord moet Eredivisie-topscorer van 2017 beteugelen in jacht op ommekeer

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag probeert Feyenoord in Groningen de negatieve reeks een halt toe te roepen. NAC Breda wil bij Heracles Almelo herstel tonen na de oorwassing tegen Ajax en de andere duels zijn VVV-Venlo - Willem II en SC Heerenveen - PEC Zwolle.

Feyenoord moet Eredivisie-topscorer van 2017 beteugelen in jacht op ommekeer

FC Groningen - Feyenoord

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:4 punten

Actueel

• Na weken van misère sleepte FC Groningen tijdens de voorbije speelronde eindelijk drie punten in de wacht. Dat gebeurde in een doldwaas duel met Vitesse. De noorderlingen stonden voor deze speelronde dertiende, zes plaatsen onder Feyenoord, dat sinds halverwege september slechts één keer tot winst kwam in de Eredivisie.

Mimoun Mahi, die weer in genade is aangenomen, was tegen Vitesse de grote man bij FC Groningen. De aanvaller maakte de 3-2 en was verder de FC Groningen-speler met de meeste schoten, de meeste tackles, de meeste intercepties en de meeste gecreëerde kansen. Met zeventien goals is Mahi de meest productieve Eredivisie-speler in het kalenderjaar 2017.

• Sinds de start van de Champions League verzamelde Feyenoord slechts zeven punten. Alleen stadgenoot Sparta Rotterdam presteerde in dat tijdbestek nóg beroerder met zes punten.

Een razendsnelle vooruitblik op FC Groningen - Feyenoord.

• FC Groningen leed in 2017 slechts twee Eredivisie-nederlagen in het eigen Noordlease Stadion. Alleen PSV ging minder vaak voor eigen publiek onderuit: nul keer.

• Sinds het aantreden van Ernest Faber bij FC Groningen in de zomer van 2016 maakten de noorderlingen tegen elke club minimaal één doelpunt, op Feyenoord na.

'Verbazingwekkend dat Van Bronckhorst Feyenoord nog als titelkandidaat ziet.'
VI's Martijn Krabbendam over de stand van zaken bij Feyenoord.

• Feyenoord pakte slechts negentien punten in de eerste twaalf duels. In de laatste 26 seizoenen hadden de Rotterdammers alleen in 2008/09, 2010/11 en 2011/12 minder punten veroverd in deze fase van de competitie.

• Opmerkelijk is dat Feyenoord zowel vorig seizoen als deze jaargang 42 schoten op doel incasseerde in de eerste twaalf speelrondes. Destijds vlogen er zeven in, nu liefst veertien.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

FC Groningen in spektakelstuk langs Vitesse.

Voor de samenvatting van Feyenoord - VVV-Venlo zie bovenaan dit bericht.

Historie

• Na 38 Eredivisie-edities van FC Groningen - Feyenoord is de balans exact in evenwicht met dertien thuiszeges, twaalf gelijke spelen en dertien overwinningen voor de bezoekers.

• Afgelopen seizoen werd FC Groningen - Feyenoord al tijdens de eerste speelronde gespeeld en triomfeerden de Rotterdammers met liefst 0-5. Wat volgde was een sublieme reeks die Feyenoord naar het kampioenschap katapulteerde.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Feyenoord:

SeizoenUitslag
2012/132-2
2013/140-2
2014/151-1
2015/161-1
2016/170-5

Heracles Almelo - NAC Breda

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:2 punten

Actueel

De 4-1 verliesbeurt bij ADO Den Haag ten spijt begon Heracles Almelo als nummer elf aan deze speelronde. De equipe van John Stegeman heeft zes punten meer dan NAC Breda, dat afgelopen week met 0-8 werd vernederd door Ajax.

• Reuven Niemeijer maakte in 2017 al vijf Eredivisie-goals in het eerste kwartier, waaronder afgelopen zondag tegen ADO Den Haag.

• Na twaalf Eredivisie-duels bezit NAC Breda negen punten. De vorige twee keer dat de Brabanders minder dan tien punten hadden in dit stadium van de competitie volgde degradatie: in 1982/83 (omgerekend volgens het systeem van drie punten voor een overwinning) en 1998/99.

• Sinds de jaarwisseling fabriceerde Heracles Almelo liefst 33 goals in Eredivisie-thuiswedstrijden. Alleen de clubs die deel uitmaken van de traditionele topdrie presteren beter in dit opzicht.

Als enige club zegevierde NAC Breda niet in de voorbije zes speelrondes. In deze periode voegde de promovendus slechts twee puntjes toe aan het totaal.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Heracles Almelo in slotfase ten onder tegen ADO Den Haag.
NAC Breda vernederd door Ajax.

Historie

Geen van de dertien vorige Eredivisie-edities van Heracles Almelo - NAC Breda eindigde in een gelijkspel. Met tien overwinningen en slechts drie nederlagen begint de thuisploeg afgaande op louter de historie als favoriet.

• In de laatste tien onderlinge ontmoetingen, duels in Breda meegenomen, lieten beide clubs minimaal één treffer aantekenen. Heracles was in die periode wel tweemaal zo productief als NAC: 24 om twaalf doelpunten.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - NAC Breda:

SeizoenUitslag
2010/114-1
2011/122-1
2012/132-1
2013/141-2
2014/156-1

SC Heerenveen - PEC Zwolle

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:8 punten

Actueel

• SC Heerenveen maakte vorige week een einde aan een zwakke serie door met liefst 0-4 uit te halen bij FC Twente. De Friezen klommen daardoor naar de achtste plaats, vier plekken onder PEC Zwolle. Een goal in de blessuretijd deed de formatie van John van 't Schip zondag de das om tegen PSV.

• Via Daniel Høegh opende SC Heerenveen vorige week de score tegen FC Twente. De verdediger werd de tiende Deen die voor de Friezen een doelpunt maakte in de Eredivisie. Alleen voor Ajax en PSV scoorden meer verschillende Denen, respectievelijk twintig en vijftien.

Voor een nummer vier scoort PEC Zwolle relatief weinig. Negen clubs fabriceerden in de eerste twaalf speelrondes meer treffers dan De Blauwvingers.

'Tegen PSV bewees PEC dat succes geen toeval meer is.'

• SC Heerenveen probeert te voorkomen dat het voor de tweede keer in de clubhistorie vier achtereenvolgende Eredivisie-thuiswedstrijden verliest. Eerder overkwam dat de Friezen alleen in de periode september-november 1990.

• Daarentegen kan PEC Zwolle voor de tweede keer in de clubhistorie - na een reeks in 1987 - in vijf Eredivisie-uitduels op rij ongeslagen blijven. Drie van de laatste vier wedstrijden buitenshuis resulteerden in een gelijkspel en eenmaal triomfeerde PEC.

• SC Heerenveen-coach Jurgen Streppel verloor in zijn trainersloopbaan liefst zeven van de acht Eredivisie-duels met PEC Zwolle. Alleen in confrontaties tegen Ajax heeft hij een slechtere balans (acht nederlagen in negen wedstrijden).

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

SC Heerenveen laat FC Twente kansloos.
PEC Zwolle in extremis onderuit tegen PSV.

Historie

• Het affiche SC Heerenveen - PEC Zwolle werd pas zeven keer eerder afgewerkt op het hoogste niveau. De Friezen wonnen vijf keer, moesten tweemaal met een punt genoegen nemen en verloren dus nog nooit.

• Sinds PEC Zwolle weer deel uitmaakt van de Eredivisie-familie (vanaf het seizoen 2012/13) veroverde SC Heerenveen achttien punten tegen de formatie uit Overijssel, meer dan tegen elke andere club.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - PEC Zwolle:

SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/143-0
2014/154-0
2015/161-1
2016/171-0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.