Feyenoord laat met zesklapper zien klaar te zijn voor de Champions League

Mede dankzij een geweldige start heeft Feyenoord de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen eenvoudig gewonnen. Na de derde zege op rij is de kampioen in ieder geval voor even de koploper in de Eredivisie.

Feyenoord
Feyenoord
6 - 1
sc Heerenveen

De openingsfase van de vorige thuiswedstrijd van Feyenoord in de Eredivisie had een waarschuwing kunnen zijn voor Heerenveen. Op 27 augustus liep het team van Arne Slot in de eerste negentien minuten tegen Almere City FC uit naar een 3-0 voorsprong. Zaterdagmiddag ging het tegen Heerenveen bijna net zo hard. Met aanwinst Luka Ivanusec vanaf links en Calvin Stengs als nummer 10 achter Santiago Giménez zocht Feyenoord de aanval. De titelkandidaat had weinig kansen nodig om uit te lopen naar een geruststellende voorsprong.

In zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord in De Kuip was het voor Ivanusec in de twaalfde minuut al raak. De Kroatische linksbuiten werd aangespeeld door Stengs en trok naar binnen, op zoek naar ruimte voor een schot. Met zijn rechter klopte hij Andries Noppert met een bekeken schot in de verre hoek: 1-0. Vier minuten later moest Noppert opnieuw een antwoord schuldig blijven. Mats Wieffer kreeg de bal mee van Giménez en drong het strafschopgebied van Heerenveen binnen. De Oranje-international schoot de bal simpel over Noppert heen, om zo zijn tweede doelpunt van het seizoen te maken in de Eredivisie: 2-0.

Het ging van kwaad tot erger voor het team van Feyenoord-icoon Kees van Wonderen. De thuisploeg liep in de twintigste minuut via Igor Paixão uit naar een 3-0 voorsprong. Quilindschy Hartman zag dat de Braziliaan ruimte had vlak buiten het strafschopgebied en op aangeven van de linksback sloeg Paixão toe met een laag schot in de linkerhoek. Feyenoord scoorde dus voor de tweede keer op rij drie keer in de eerste twintig minuten van een thuiswedstrijd in de Eredivisie. Daarmee evenaarde het een prestatie van Ajax. De rivaal flikte dat in 1995.

Ging er dan helemaal niets goed bij Heerenveen? Simon Olsson verzachtte halverwege de eerste helft de pijn. De Zweed was Quinten Timber te snel af en versloeg na zijn versnelling Timon Wellenreuther: 3-1. Feyenoord kwam niet serieus in de problemen na die tegentreffer. Zo dreigend als de ploeg in de openingsfase was, was het in de fase daarna echter ook niet. Vroeg in de tweede helft nam het weer meer afstand van Heerenveen. In de zestigste minuut had Giménez met zijn vijfde doelpoging eindelijk zijn doelpunt te pakken. Ivanusec gaf de bal handig mee aan de opstomende Hartman, uit wiens lage voorzet de Mexicaans international bij de tweede paal voor de 4-1 zorgde.

Wissels
Giménez werd direct na zijn doelpunt gewisseld. Zijn vervanger Yankuba Minteh had niet lang nodig om zijn klasse te tonen. De negentienjarige aanvaller scoorde vijf minuten na zijn entree al op prachtige wijze. Met buitenkant links plaatste hij de bal al vollerend in de verre hoek na een actie van Paixão: 5-1. Een andere invaller had even later nog minder tijd nodig om te scoren. Ondrej Lingr gaf in de eerste minuut van zijn eerste optreden voor Feyenoord in De Kuip direct zijn visitekaartje af. Na voorbereidend werk van Minteh zorgde de 24-jarige Tsjech met een knap schot in de verre hoek voor de 6-1.

Zo liet Feyenoord een halve week voor de start van de Champions League zien dat het met het scorend vermogen wel goed zit. Slot moet dinsdag bij de thuiswedstrijd tegen Celtic de geschorste Giménez en de geblesseerde Ayase Ueda missen. Hij kan vertrouwen putten uit het feit dat er tegen Heerenveen liefst zes verschillende doelpuntenmakers waren aan Feyenoord-zijde.