Feyenoord heeft in topper tegen AZ genoeg aan fraaie treffer Timber

Feyenoord heeft zondag met AZ afgerekend met AZ in De Kuip. Quinten Timber maakte het verschil voor de ploeg van trainer Arne Slot in de tegenvallende Eredivisie-topper, waarin beide ploegen moeite hadden om grote kansen te creëren.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
AZ
AZ

Feyenoord maakte twee weken geleden na de knappe Champions League-zege op Lazio geen beste indruk tegen FC Twente (2-1) en leed toen de eerste Eredivisie-nederlaag van het seizoen. In de kraker tegen AZ toonden de Rotterdammers vijf dagen na het verloren uitduel met Lazio (1-0) dat ze geleerd hebben van die offday in Enschede.

De start was tegen AZ namelijk al direct goed. Het was aan een prachtige redding van Mathew Ryan te danken dat Timber niet meteen de score opende met een fraai schot van buiten het strafschopgebied. De 22-jarige middenvelder was vorige week ook al trefzeker op bezoek bij RKC Waalwijk (1-2) en onderscheidde zich tegen AZ opnieuw.

Waar Ryan én de paal een treffer in de openingsfase nog in de weg stonden, was het halverwege de eerste helft namelijk alsnog raak voor Timber. Weer ontving hij de bal van Alireza Jahanbakhsh, die tegen zijn oude club de voorkeur kreeg in de basis boven Luka Ivanusec, en dit keer was zijn schot van afstand wel goed genoeg om Ryan te kloppen, al gleed Timber nog weg.

Verder slaagde AZ er redelijk goed in om het aanvalsspel van Feyenoord te neutraliseren, maar net als afgelopen donderdag in het Conference League-duel met Aston Villa (2-1) was het niet genoeg voor een resultaat. Waar Vangelis Pavlidis in Birmingham nog diverse keren gevaarlijk was én scoorde, bracht de Griekse spits Feyenoord-doelman Justin Bijlow niet in de problemen.

Trainer Pascal Jansen voerde tien minuten na rust dan ook een driedubbele wissel door om zijn ploeg van nieuw elan te voorzien, maar ook met Myron van Brederode en Ernest Poku op de vleugels in plaats van Ruben van Bommel en Ibrahim Sadiq bleef AZ vleugellam. En dus hadden de Alkmaarders een week na het 1-1 gelijkspel bij Excelsior opnieuw geen succes in Rotterdam.

Feyenoord was met name via Timber nog wel dicht bij een doelpunt. In een topper waarin de aanvallers van beide teams zich nauwelijks onderscheidden, was de middenvelder de grote uitblinker. Acht minuten na rust speelde hij zich na een combinatie over links knap vrij met een hakballetje, maar bracht Ryan redding. Een kwartier voor tijd stond de lat een heerlijke goal in de weg.

Doordat het bij die ene treffer van Timber uit de eerste helft bleef, moest Feyenoord in de slotfase nog wel op zijn tellen passen. AZ kon echter niet meer voorkomen dat het voor de derde seizoen op rij onderuit ging in De Kuip en liep tegen de eerste competitienederlaag van het seizoen aan. De Alkmaarders staan nu vierde, Feyenoord staat tweede op zeven punten van PSV.