AZ staat na verlies bij Aston Villa aan de rand van de afgrond

AZ is er donderdagavond niet in geslaagd om een resultaat te halen bij Aston Villa. De Alkmaarders kwamen dankzij een treffer van Vangelis Pavlidis nog wel op een knappe en verrassende voorsprong, maar Villa slaagde erin om de rollen hierna nog om te draaien: 2-1. Voor AZ is de volgende ronde nu heel ver weg.

Aston Villa
Aston Villa
2 - 1
AZ
AZ

Twee weken geleden kreeg AZ in eigen huis nog een pak slaag van Aston Villa (1-4), waarna de algehele conclusie was dat de Engelsen simpelweg een paar maten te groot waren voor de huidige nummer twee van de Eredivisie. Toch wilde Pascal Jansen voorafgaand aan het duel van donderdag niets weten van een 'mission impossible'. De coach van AZ was voor de camera van Veronica uiterst strijdbaar.

Het vertrouwen in een goede afloop dreigde echter al snel weer te verdwijnen. Villa kwam al in de derde minuut tot scoren, met een rake kopbal van Clément Lenglet. De VAR had echter buitenspel geconstateerd en dus ging het Engelse feestje niet door. AZ kwam met de schrik vrij en kreeg na een kwartier zelf zijn eerste kans. Pavlidis raakte de bal niet goed na een uitstekende voorzet van Ibrahim Sadiq. Aan de overkant keerde Matt Ryan een schot van Youri Tielemans.

Villa had in de eerste helft meer balbezit. AZ verdedigde echter goed en gaf nauwelijks wat weg. De bezoekers zagen vervolgens zelf ook een goal afgekeurd worden: Pavlidis mocht niet juichen omdat Sven Mijnans even daarvoor buitenspel had gestaan. Hierna schoot Pavlidis nog op de vuisten van Emiliano Martínez en werkte Yukinari Sugawara de bal maar net naast. Zo kon AZ met een goed gevoel aan de thee.

Zeven minuten in de tweede helft nam AZ de leiding. Riechedly Bazoer stuurde Pavlidis de diepte in en hij liet Martínez kansloos. Villa moest zodoende in de achtervolging en vond de gelijkmaker al vrij snel. Een kleine tien minuten na de 0-1 kopte Diego Carlos uit een hoekschop de 1-1 achter Ryan. Een vervelende constatering voor AZ was dat Villa bij dit moment helemaal geen hoekschop had mogen krijgen: Boubacar Kamara had de bal met een enorme misser achter de achterlijn gewerkt, en niet Jordy Clasie.

De wedstrijd kabbelde na dit doelpunt een beetje voort, met Villa dat veel aan de bal was, maar niet écht gas gaf. Toch trok de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe: negen minuten voor tijd vond Douglas Luiz met een geweldige pass Ollie Watkins, die van dichtbij raak kopte. AZ kwam deze klap hierna niet meer te boven en ging dus opnieuw onderuit tegen Villa.

Legia Warschau
2 - 0
Zrinjski Mostar

Eerder op de donderdag won Legia Warschau in de poule van AZ en Villa met 2-0 van Zrinjski Mostar. Dat betekent dat de Polen net als Villa op negen punten staan. AZ en Mostar hebben allebei pas drie punten. In de komende speelronde kan zodoende het doek vallen voor de Alkmaarders, die op 30 november Mostar op bezoek krijgen. Als Villa en Legia op die dag gelijkspelen, is het voor AZ sowieso klaar in dit Conference League-seizoen. AZ moet hopen op een zege van Villa: de ploeg van Jansen sluit de groepsfase af met een uitduel bij Legia.