Afstraffing in Alkmaar: Aston Villa flinke maat te groot voor AZ

Reacties

AZ is donderdagavond op een afstraffing getrakteerd door Aston Villa. Elk foutje bleek tegen de bezoekers uit de Premier League direct dodelijk en dat resulteerde in de tweede nederlaag in de groepsfase van de Conference League. Met ook nog het uitduel in Birmingham voor de boeg wacht de Alkmaarders een zware klus om alsnog de volgende ronde te bereiken.

Afstraffing in Alkmaar: Aston Villa flinke maat te groot voor AZ
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 4
Aston Villa
Aston Villa

Trainer Pascal Jansen was vooraf benieuwd of zijn ploeg net zo volwassen voor de dag zou komen tegen Aston Villa als vorig seizoen zo vaak lukte in Europees verband. Toen greep AZ uiteindelijk net naast een plek in de finale tegen West Ham United. Vijf maanden later bleek Aston Villa tijdens de eerste confrontatie in Groep E een flinke maat groot. AZ trof in de ploeg van manager Unai Emery dan ook de huidige vijf van de Premier League, die met tal van grote namen aan de aftrap verscheen. En zij straften elk foutje in de Alkmaarse defensie genadeloos af.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat gebeurde voor het eerst in de dertiende minuut. AZ had in de openingsfase goed tegenstand geboden door net als de Engelse bezoekers fanatiek druk te zetten, maar na slordig balverlies van Yuki Sugawara ging het mis. Myron van Brederode leek op tijd terug te zijn om de fout van zijn Japanse ploeggenoot te herstellen, maar werkte de bal ongelukkig in de voeten van Leon Bailey. De Jamaicaanse vleugelaanvaller, in de Premier League normaal gesproken geen basisspeler, schoot diagonaal hard raak. Het was het begin van een moeilijke avond voor AZ.

Waar AZ in de Eredivisie zijn wedstrijden relatief eenvoudig wint en Vangelis Pavlidis in de eerste negen competitieduels telkens tot scoren kwam, bleek dat de Alkmaarders het lastig krijgen als het allemaal een paar tempo's hoger gaat. Zo leidde de normaal toch balvaste Sven Mijnans met een foute breedtepass op Sugawara na een half uur de 0-2 in van Aston Villa. Dit keer was het Belgisch international Youri Tielemans die zijn basisplaats opluisterde met een treffer door de bal feilloos tussen de benen van de uitkomende Mathew Ryan door te schieten.

Vangelis Pavlidis scoorde in de Eredivisie al dertien keer, maar had het vizier tegen Aston Villa niet op scherp staan.
© Pro Shots
Vangelis Pavlidis scoorde in de Eredivisie al dertien keer, maar had het vizier tegen Aston Villa niet op scherp staan.

Aan die afronding kon Pavlidis donderdagavond een puntje zuigen. De Griekse spits scoorde in de Eredivisie al dertien keer, maar kon zijn status als gedeeld Eredivisie-topscorer in tegenstelling tot Feyenoord-aanvaller Santiago Giménez niet onderstrepen in Europa. Kansen daarvoor waren er zeker wel, maar doelman Emiliano Martínez – voortdurend uitgefloten wegens zijn rol op het WK voor Argentinië – werd niet in de problemen bracht. Bij de eerste mogelijkheid was het schot van Pavlidis te zacht, bij een tweede nog grotere kans schoot Pavlidis over.

Mijnans zette bij dat moment goed druk op Boubacar Kamara, maar speelde verder ongelukkig en werd in de rust net als Alexandre Penetra gewisseld door Jansen. Met Tiago Dantas en Bruno Martins Indi als hun vervangers kon AZ de wedstrijd echter niet meer omdraaien. In het eerste kwartier na rust voerde Aston Villa de score nog verder op. Twee keer was het Bailey die met zijn snelheid aan de basis stond van de goals. Eerst schoot de Jamaicaan op de vuisten van Ryan, waarna Ollie Watkins het in de rebound afmaakte. Vijf minuten later tikte John McGinn binnen uit zijn voorzet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo dreigde de grootste thuisnederlaag voor AZ in Europees verband in meer dan tien jaar (0-5 tegen FC Anzhi in 2012). De vorig seizoen op eigen bodem vaak zo sterke Alkmaarders probeerden in de slotfase nog wel iets terug te doen en kregen ook weer hoop nadat Ibrahim Sadiq zijn basisdebuut had bekroond met een fraaie treffer, maar echt benauwd kreeg Aston Villa het niet meer. En dus leed AZ na de eerdere blamage tegen Zrinjski Mostar (4-3) zijn tweede nederlaag in Groep E en moet het aan de bak om net als vorig jaar te overwinteren in de Conference League.

Do 26 okt. 2023

UEFA Europa Conference League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Europa Conference League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Aston Villa
6
4
1
1
12-7
+5
13
2
Legia Warschau
6
4
0
2
10-6
+4
12
3
AZ
6
2
0
4
7-12
-5
6
4
Zrinjski Mostar
6
1
1
4
6-10
-4
4
* Actueel tot en met 10 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.