AZ zet zichzelf voor schut op historische avond in Bosnië-Herzegovina

De eerste wedstrijd in de poulefase van de Conference League is donderdagavond uitgedraaid in een gigantische deceptie voor AZ. De ploeg van Pascal Jansen stond bij rust met 0-3 voor tegen groepsfasedebutant Zrinjski Mostar, maar speelde het in een doldwaze tweede helft klaar om die riante marge volledig te verspelen tegen een zeer zwakke opponent: 4-3.

Zrinjski Mostar
4 - 3
AZ
AZ

AZ kwam binnen tien minuten op voorsprong. Mayckel Lahdo had een belangrijk aandeel in die goal, de Zweed brak met een knappe actie door op de rechterflank en vond Myron van Brederode met een prima voorzet. De linksbuiten van de Alkmaarders had goed positie gekozen en kon ongehinderd scoren. De bezoekers verdienden hun goal na een sterk begin, na die 0-1 haalde AZ zijn voet wat van het gaspedaal. Dat kon, van de thuisploeg hadden de Noord-Hollanders weinig te duchten.

Na een half uur leken de Alkmaarse schaapjes al wel zo goed als op het droge. De sluitpost van de Bosniërs had nog een knappe reflex om een harde kopbal van Dani de Wit uit zijn doel te ranselen, maar had de pech dat hij de bal recht in de voeten van Sven Mijnans bokste, die moeiteloos de 0-2 op het bord schoot. De wedstrijd kabbelde naar de rust en vlak voor de thee wist De Wit zich ook op het scoreformulier te melden.

De aanvallende middenvelder had veel ruimte in de zestien, werd knap aangespeeld door Vangelis Pavlidis en loste een schot dat via een verdediger van Zrinjski in de hoek viel. Direct na de thee bleek tenminste één speler van Zrinjski over kwaliteiten te beschikken die in de eerste helft zorgvuldig waren verstopt. Zvonimir Kozulj schoot van ruime afstand een vrije trap binnen. Een fraai doelpunt, al had doelman Mathew Ryan veel meer moeten doen.

Tijd om stil te staan bij het historische feit dat Kozulj de eerste speler ooit werd die namens een Bosnische club scoorde in een Europese groepsfase, nam Zrinjski niet. Als bezetenen pakten ze de bal uit het net om er meteen mee terug te sprinten. Was er toen al aanleiding om te denken dat we getuige waren geweest van het startschot voor de comeback van het jaar? Welnee.

De weinige keren dat de thuisploeg aan aanvallen toekwam, was dat met het venijn van een nagelschaartje, waar toch zeker een betonschaar benodigd was. De eerste echte dreiging was twintig minuten later weer van Alkmaarse zijde: Pavlidis teisterde de paal. Uit het absolute niets volgde een minuut later tóch een tweede Bosnische treffer.

Josip Corluka leek een voorzet in gedachten te hebben, maar hij raakte de bal verkeerd waardoor die zomaar over Ryan heen in het doel zeilde. Opnieuw een treffer met een negatieve bijrol voor de Australische keeper. Luttele momenten verder stond het Stadion pod Bijelim Brijegom, vrij vertaald 'het stadion onder de witte heuvel', helemaal op stelten. Uit zo'n beetje de eerste lopende aanval van de avond pegelde Aldin Hrvanović de gelijkmaker tegen de neten, deze keer trof Ryan geen enkele blaam.

Het werd nog gekker. Tomislav Kis zette Matija Malekinusic vrij voor Ryan, die trof de paal maar in de rebound was het aan Kozulj om de comeback die hij met zijn vrije trap had ingezet ook te vervolledigen. AZ koos weer de aanval, Pavlidis kreeg een beste kans maar de Griek kopte rakelings naast. Diep in blessuretijd moest de keeper van de thuisploeg nog redden op een poging van Ibrahim Sadiq, dat deed Marko Marić naar behoren.

Zodoende bleef het 4-3 en droop de ploeg van Jansen met de staart tussen de benen af op een historische feestavond in Bosnië-Herzegovina.

Legia Warschau
3 - 2
Aston Villa
Aston Villa

Ook in de andere wedstrijd in Poule E viel een verrassing te noteren. Legia Warschau klopte Aston Villa met 3-2. De Engelsen kwamen twee keer terug van een achterstand, de jonge Colombiaan Jhon Duran maakte 1-1, Lucas Digne nam de 2-2 voor zijn rekening. Even na rust was het de Albanees Ernest Muci die de winnende goal liet noteren, zodat het Zrinjski en Legia zijn die na de eerste speelronde de ranglijst aanvoeren.