Feyenoord gewaarschuwd voor startschoten van Roda

Roda JC Kerkrade maakt zich op voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van komende zondag (aftrap 12.30 uur). De Limburgers blinken dit seizoen uit met hun vroege openingsdoelpunten: gemiddeld hebben ze maar zestien minuten nodig om de score te openen.

Roda JC kwam deze jaargang acht keer op een 1-0 voorsprong in een competitieduel en liefst vier (!) keer gebeurde dat in de eerste minuut: in de thuisoptredens tegen NEC (2-0), Heracles Almelo (3-3), AZ (2-2) en FC Groningen (4-1).

In de overige vier duels waarin de ploeg van trainer Ruud Brood op een 1-0 voorsprong kwam, vielen de openingstreffers in de 39ste, 33ste, 14de en 39ste minuut. Geen enkele andere club in de Eredivisie maakt dit seizoen gemiddeld zo snel de eerste goal in een wedstrijd.

De keerzijde van deze statistiek is uiteraard wel dat Roda JC in zeventien van zijn 25 competitiewedstrijden in dit seizoen juist níet als eerste tot scoren komt: veertien keer tekende de tegenstander van de Limburgers voor het eerste doelpunt en drie keer bleef het 0-0.

Desondanks is Feyenoord gewaarschuwd voor zondag. Niet alleen is Roda JC de eerste ploeg in de historie van de Eredivisie die in vier duels binnen zestig seconden scoorde, het is ook uniek dat dat in vier opeenvolgende thuisduels gebeurde.

Overigens heeft FC Groningen de slechtste papieren als het gaat om het aantal minuten dat nodig is om de score te openen. De formatie van trainer Robert Maaskant kwam dit seizoen in tien van zijn 25 competitieduels op voorsprong, maar deed daar gemiddeld 45 minuten over. (Ramon Min)

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave <br /><br /> Foto: VI Images