FC Utrecht overleeft arbitrale dwalingen en gaat door in Europa

FC Utrecht heeft zich gekwalificeerd voor de play-offs van de Europa League. Na de 0-0 in eigen huis, was een 2-2 gelijkspel in het INEA Stadion van Lech Poznan donderdag genoeg. De Utrechters overleefden een aantal dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen, een razendsnel én een zeer laat doelpunt bleken uiteindelijk goud waard.

FC Utrecht begon - in vergelijking met vorige week - met Ramon Leeuwin als vervanger van de naar Australië vertrokken controleur Wout Brama, maar kwam sterker voor de dag dan in Stadion Galgenwaard. Waar het resultaat in de heenwedstrijd beter was dan de uitvoering, kende de ploeg van Erik ten Hag in Polen een absolute droomstart.

Cyriel Dessers legde de bal af op de mee opgekomen rechtsback Sean Klaiber, die met zijn afgemeten voorzet Gyrano Kerk vond. Met een machtige kopstoot zorgde de spits al na exact 43 seconden voor de cruciale uitgoal én de voorsprong voor FC Utrecht. Daarmee bezorgden de Domstedelingen zichzelf een prima uitgangspositie, maar die werd tenietgedaan door een arbitrale flater. Nadat een afstandschot ruim voorlangs leek te gaan, stond de Deense aanvaller Christian Gytkjaer plotseling op de goede plek om de gelijkmaker binnen te schieten. Dat hij dat ruim in buitenspelpositie deed, ontging echter het volledige scheidsrechterskorps, nota bene eveneens afkomstig uit Denemarken.

Rode kaart
Het cadeautje aan de Polen kwam keihard aan bij de Utrechters, die na de gelijkmaker even de weg kwijt waren. Zo kopte Gytkjaer even later maar net naast, waarna de Deen wederom opdook toen David Jensen – zijn landgenoot in het Utrecht-doel – weifelend optrad bij een strakke voorzet. Jensen reageerde kort voor rust nog wel goed op een schot van Radoslaw Majewski, waarna de grootste kans nog voor de Eredivisionist was. Weer was Klaiber gevaarlijk over de rechterkant, maar uit diens voorzet schoot Urby Emanuelson de bal met links voorlangs.

Na rust bracht Ten Hag alsnog Yassin Ayoub, die niet fit genoeg was bevonden om in de basis te beginnen, voor Emanuelson. Die wissel leek Utrecht vleugels te geven, want de ploeg creëerde vroeg in de tweede helft kans na kans. De 1-2 van Dessers werd - twijfelachtig - afgekeurd wegens een wel erg lichte duwfout, Kerk schoot de bal in kansrijke positite net naast en een schot van Zakaria Labyad stuiterde via een Pools been naast.

Na die laatste kans kwam Lech Poznan wat beter in de wedstrijd, het kreeg ook de nodige mogelijkheden, maar het had wederom de hulp van de scheidsrechter nodig om FC Utrecht écht aan het wankelen te krijgen. Kristofferson bestrafte een wat onhandige overtreding van Leeuwin met geel, zijn tweede. Tegen tien man roken de Polen bloed, maar tijdens het slotoffensief van de thuisploeg leek FC Utrecht het duel in het slot te gooien.

Een counter dreigde stuk te lopen, maar Labyad kreeg de bal alsnog mee. Ayoub leek zich vervolgens alleen voor de keeper vervolgens te verslikken, maar gaf de bal alsnog voor op Dessers. De van NAC Breda overgekomen Belg ramde van dichtbij raak, maar ook dáármee was het nog niet over. Kristofferson besloot liefst zeven minuten bij te tellen, en in die extra tijd scoorde Gytkjaer zijn tweede: 2-2. Aan die treffer zat dit keer 'slechts' een luchtje van buitenspel, maar Lech Poznan had geen tijd meer om de winnende te maken. Daardoor gaat FC Utrecht in de koker voor de loting van de play-offs van de Europa League.