PSV en Utrecht moeten nieuw Europees dieptepunt voorkomen

Reacties

PSV en FC Utrecht moeten donderdagavond voorkomen dat de Nederlandse afvaardiging in de Europa League al in een vroeg stadium is uitgedund tot twee clubs. De uitgangspositie van de nummers drie en vier van de Eredivisie is niet bepaald florissant.

PSV en Utrecht moeten nieuw Europees dieptepunt voorkomen

PSV moet na de 0-1 nederlaag tegen NK Osjiek winnen in Kroatië om zich nog te plaatsen voor de play-offs, terwijl FC Utrecht na de 0-0 in de thuiswedstrijd tegen Lech Poznan niet mag verliezen in Polen om kans te houden op een plek in het hoofdtoernooi. Lukt dat niet, dan dreigt het zoveelste verloren seizoen in Europa voor het Nederlandse voetbal.

Afgelopen jaargang beleefde Nederland met name door de finaleplaats van Ajax het beste seizoen sinds 2011/12. Behalve de Amsterdammers sprokkelden ook AZ en Feyenoord punten in de Europa League. In de tussenliggende jaren raakten de Europese prestaties in het slop, onder meer omdat in 2012/13, 2013/14 en 2014/15 maar twee Nederlandse clubs zich plaatsen voor het EL-hoofdtoernooi.

Zou dat nu opnieuw het geval zijn, dan komt aan de internationale opleving van de Nederlandse clubs meteen weer een abrupt einde. Momenteel zijn alleen landskampioen Feyenoord (Champions League) en bekerwinnaar Vitesse (Europa League) zeker van Europees voetbal tot de winterstop. Ajax wacht na de uitschakeling tegen Nice nog een tweeluik in de play-offs van de EL.

'Paniek bij PSV als ze Osijek niet uitschakelen'

Om te beginnen zal PSV de return dus moeten winnen om er voor de 44ste keer op rij bij te zijn in een Europees hoofdtoernooi. Trainer Phillip Cocu stelde woensdag vastberaden dat zijn ploeg daarin gaat slagen. Tegenstander NK Osijek is zich ervan bewust dat de Eindhovenaren naar Kroatië zijn afgereisd om de blamage van vorige week recht te zetten.

Historische wedstrijd
'Ik besef dat het misschien nog wel lastiger wordt dan in het Philips Stadion', zei trainer Zoran Zekic. 'Maar we weten wat we moeten doen en hoeven niet nerveus te zijn, al kunnen we niet ontkennen dat dit een historische wedstrijd is voor NK Osijek. We zullen slim en tactisch gedisciplineerd moeten spelen. Ons verlangen alleen zal niet genoeg zijn om deze taak te volbrengen.'

Osijek zal zich tegen PSV dan ook focussen op het verdedigen van de voorsprong, maar niet ten koste van alles. 'Als we te veel achteruitlopen, komen we in de problemen', beseft de trainer van de Kroaten, die zich nog nooit kwalificeerden voor het hoofdtoernooi van de Europa League en pas één Europese thuiswedstrijd wonnen (2000/01, 2-0 tegen Slavia Praag).

Labyad
Lech Poznan heeft wat dat betreft een stuk meer Europese ervaring. De Polen strandden in het seizoen 2015/16 nog in de EL-groepsfase ondanks een knappe uitzege op bezoek bij Fiorentina (1-2). Trainer Nenad Bjelic is op zijn hoede voor de kracht van FC Utrecht. 'We spelen tegen een sterke ploeg met erg goede spelers. We verwachten een zware wedstrijd, zegt de Kroaat op de clubwebsite.

In Polen zijn ze met name bang voor Zakaria Labyad. 'Hij is een erg belangrijke speler voor dit team. We weten hoe we hem kunnen afstoppen, maar FC Utrecht heeft meer offensieve kwaliteiten', aldus Bjelic, die rekent op de fanatieke aanhang. 'Tegen FK Haugesund was de sfeer fantastisch, zoiets heb ik lang niet meegemaakt. Hun steun is erg belangrijk voor ons.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.