FC Utrecht met goed gevoel play-offs in na zege bij AZ

FC Utrecht heeft het reguliere seizoen afgesloten met een overwinning op AZ: 2-3. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof speelde een negatieve hoofdrol.

Voor de wedstrijd werd duidelijk dat FC Utrecht zeven ton extra kon verdienen aan televisiegelden door te verliezen bij AZ, maar trainer Erik ten Hag (foto) gaf vooraf al aan niet bewust te willen verliezen. En dat liet zijn ploeg ook zien in het AFAS Stadion.

Na ruim een half uur opende Richairo Zivkovic op fraaie wijze de score. De aanvaller schoot na een soort pirouette met buitenkant links binnen op aangeven van Nacer Barazite. Een minuut later kreeg AZ de volgende tegenslag te verwerken, want de thuisclub kreeg een rode kaart.

Jonas Svensson trok aan de noodrem bij Zivkovic, maar van een doorgebroken speler leek geen sprake. AZ-trainer John van den Brom protesteerde dan ook hevig. Tot overmaat van ramp krulde Zakaria Labyad de bijbehorende vrije trap ook nog eens in het doel.

Zes minuten na rust kwam AZ terug in de wedstrijd via Rens van Eijden, die een kopbal van Alireza Jahanbakhsh uit een corner tot in het doel verlengde. Maar de vreugde bij de verliezend bekerfinalist was van korte duur. In de 54ste minuut maakte Barazite er 1-3 van. Jahanbakhsh scoorde in de 68ste minuut nog wel tegen, maar verder dan dat kwam AZ niet.

FC Utrecht eindigt door de overwinning op 62 punten uit 34 duels met een vierde plaats als gevolg. AZ heeft liefst dertien punten minder, waardoor het als zesde eindigt. In de play-offs om Europees voetbal speelt FC Utrecht tegen SC Heerenveen, terwijl AZ FC Groningen treft.