Barcelona heeft in Camp Nou betrekkelijk eenvoudig afgerekend met Eibar. De middenmoter moest buigen voor Luis Suárez en Lionel Messi, die een zeer fraaie mijlpaal behaalde.

Barcelona
3 - 0
Eibar
Eibar

In eigen huis wilde Barcelona zich herstellen van de bekernederlaag tegen Levante. Bovendien was een overwinning noodzakelijk om het gat met achtervolger Atlético Madrid weer tot vijf punten terug te brengen.

In de eerste helft speelde Barcelona enigszins met de handrem erop en kon Eibar redelijk bij blijven. Een klasseflits in de negentiende minuut zorgde wel voor een 1-0 voorsprong. Suárez was het eindstation na een zeer fraaie combinatie met Philippe Coutinho in de rol als aangever. Eibar kreeg niet veel kansen, maar had voor rust via Sergi Enrich wel aan een treffer geroken. Omdat de penaltyclaims van Coutinho niet verhoord werden, was de ruststand 1-0.

Opvallend was dat Messi voor rust de bal niet één keer in het vijandelijke zestienmetergebied had aangeraakt. Tien minuten in het tweede bedrijf kwam daar verandering in. Na wederom voorbereidend werk van Coutinho en Suárez schoot de Argentijnse superster tegendraads raak. De 2-0 betekende daarom niet alleen de nekslag, maar ook een statistisch hoogtepunt. Het was voor Messi immers zijn vierhonderdste goal in La Liga. Nooit kreeg iemand dat voor elkaar.

Messi, die zijn eerste goal in de Primera División op 1 mei 2005 maakte, is met zeventien competitietreffers ook topscorer van Spanje. Zijn naaste belager in dat klassement is Suárez. De Uruguayaan pikte ook zijn tweede goal mee. Na een snelle inworp rondde hij behendig af met buitenkant rechts. De voormalige Ajacied staat daarmee nu op veertien competitiegoals. Ter illustratie: Messi en Suárez hebben nu met hun 31 goals dus een stuk meer gescoord dan rivaal Real Madrid in de hele competitie (26). De Koninklijke komt wel vanavond nog in actie tegen Real Betis.

Door de zesde competitiezege staat Barcelona nu dus weer vijf punten boven Atlético. Opsteker was tevens dat de veel bekritiseerde Coutinho af en toe weer flitsen van zijn klasse liet zien. Eibar is nu al zes duels op zoek naar en overwinning en staat nog maar net boven de degradatiestreep. Bij de Catalaanse grootmacht zat Jasper Cillessen, in tegenstelling tot het midweekse bekerduel, negentig minuten op de bank.

In aanloop naar het duel van vanavond stonden we al stil bij de rol van Coutinho.