Fabuleuze Feyenoord-reeks staat op het spel in De Kuip

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag gaat de aandacht onder meer uit naar de strijd om de derde plaats, aangezien kanshebbers Feyenoord en AZ allebei in actie kwamen.

Fabuleuze Feyenoord-reeks staat op het spel in De Kuip

FC Groningen - VVV-Venlo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Sinds de winterstop presteert FC Groningen uitstekend. De noorderlingen hebben plots weer uitzicht op deelname aan de play-offs om een Europees ticket. Toch heeft VVV-Venlo nog altijd één punt meer. De Limburgers verloren wel vier van hun laatste vijf Eredivisie-duels.

• Bij de aftrap van dit Eredivisie-weekeinde was FC Groningen op AZ na de ploeg die de meeste punten had gepakt in 2019, liefst dertien.

• Na 23 speelrondes bekleedde VVV-Venlo de laatste plaats als het gaat om de nauwkeurigheid van schoten. 87 van de 212 inzetten van de Limburgers belandden tussen de palen, oftewel 41 procent. Met een percentage van 58,5 voerde SC Heerenveen deze lijst aan.

Op basis van de resultaten in de meteorologische winter was FC Groningen een subtopper. De noorderlingen hebben zich uitstekend hersteld van de moeizame eerste maanden van het seizoen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Ritsu Doan staat op 49 Eredivisie-wedstrijden en kan de vierde speler sinds de eeuwwisseling worden die nog voor zijn 21ste verjaardag tot vijftig Eredivisie-duels voor FC Groningen komt. De Japanner, die twintig jaar en 260 dagen telt, kan in de voetsporen treden van Arnold Kruiswijk, Juninho Bacuna en Leandro Bacuna.

• In het Hitachi Capital Mobility Stadion, het onderkomen van FC Groningen, vielen dit Eredivisie-seizoen dertig treffers. Alleen in het Covebo Stadion - De Koel van VVV-Venlo werd minder vaak gescoord, namelijk 28 keer.

FC Groningen speelde vorige week gelijk tegen NAC Breda.

Historie

FC Groningen ontving twaalf keer eerder VVV-Venlo in het kader van de Eredivisie. De noorderlingen trokken zes keer aan het langste eind en verloren drie keer. De laatste uitzege dateert van september 1993, toen de Limburgers met 0-3 wonnen.

VVV-Venlo verloor vorige week van Heracles Almelo.

Opvallend is dat de laatste vijf Eredivisie-duels tussen FC Groningen en VVV-Venlo in een gelijkspel eindigden, voor beide clubs betekent dat een recordreeks tegen een specifieke club.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 1-0
2010/11 3-2
2011/12 2-1
2012/13 0-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - Willem II

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Vorige week boekte SC Heerenveen bij Fortuna Sittard een broodnodige overwinning. De Friezen meldden zich daardoor weer in de middenmoot, al zijn de verschillen nog steeds klein. Willem II heeft één puntje meer. De Tilburgers wonnen vorige week in de competitie van AZ en, nog belangrijker, haalden ten koste van de Alkmaarders de KNVB-bekerfinale.

• SC Heerenveen maakte in de lopende competitie al 49 doelpunten, één meer dan in het volledige voorbije seizoen.

• Na de zege op AZ van vorige week zondag staat Willem II op acht Eredivisie-overwinningen in dit seizoen. In zes van die acht duels hadden de Tilburgers minder dan veertig procent balbezit.

Tijdens de vorige speelronde boekte SC Heerenveen een spectaculaire zege bij Fortuna Sittard.

• Dit Eredivisie-seizoen is SC Heerenveen de club die de minste punten voor eigen publiek veroverde, welgeteld acht. De Friezen wonnen slechts één van de elf thuiswedstrijden, tegen Fortuna Sittard.

De doelpuntenmakers van Willem II hebben deze jaargang negen verschillende voetbalnationaliteiten, alleen in het seizoen 1999/2000 lag dit aantal hoger (tien).

 SC Heerenveen-middenvelder Yuki Kobayashi gaf deze competitie al zeven assists, Shinji Ono is de enige Japanner met meer assists over een volledig seizoen (tien in 2003/04).

Zo bereikte Willem II de KNVB-bekerfinale.

Historie

• Willem II zegevierde slechts vier keer in een Eredivisie-uitwedstrijd bij SC Heerenveen. De Friezen waren twaalf keer succesvol. Voor de laatste Tilburgse zege moeten we alweer terug tot 2000/01: 0-1.

Ook in Eredivisie-verband rekende Willem II vorige week af met AZ.

De eerste Eredivisie-editie van dit duel had plaats in het seizoen 1990/91. Het werd 2-1 voor de thuisploeg door twee treffers van Lubbe van Dijk. Voor de bezoekers scoorde Earnest Stewart.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 3-2
2014/15 1-1
2015/16 3-1
2016/17 1-0
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - Fortuna Sittard

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Sinds vorige week is AZ zijn perfecte status in 2019 kwijt. De Alkmaarders gingen tijdens speelronde 23 onderuit tegen Willem II. Veel pijnlijker nog: ook in het TOTO KNVB-bekertoernooi bleken de Tilburgers een te hoge horde. Opponent Fortuna Sittard verloor vorige week thuis van SC Heerenveen en moet langzamerhand oppassen niet in de degradatiestrijd verwikkeld te raken.

• Guus Til vond het net bij vier van zijn laatste zeven schoten op doel in Eredivisie-verband, net zo vaak als in zijn 23 schoten op doel daarvoor.

Na 23 speelrondes waren er slechts drie clubs met vijf spelers in de gelederen die minimaal vijf keer hadden gescoord: PSV, Ajax én Fortuna Sittard. Bij de Limburgers behoren Lazaros Lamprou, Ahmed El Messaoudi, Finn Stokkers, Andrija Novakovich en Mark Diemers tot deze club.

Na de bekeruitschakeling resteert voor AZ de strijd om de derde plaats. Feyenoord bezit drie punten meer na 23 speelrondes. Beide kandidaten komen elkaar nog tegen dit seizoen. Op 20 april is het Feyenoord - AZ.

• Lamprou is deze competitie al direct betrokken geweest bij tien treffers (zes goals en vier assists). De smaakmaker van Fortuna Sittard is met zijn 21 jaar en 74 dagen de op Til na jongste speler dit Eredivisie-seizoen die een rechtstreeks aandeel heeft gehad in minimaal tien doelpunten.

Voor het eerst dit seizoen kan Fortuna Sittard drie achtereenvolgende Eredivisie-duels verliezen. Ook vorig jaar rond deze tijd presteerden de Limburgers beroerd, toen nog in de Eerste Divisie. Destijds ging Fortuna Sittard zelfs vier keer achtereen onderuit.

Historie

• Twaalf keer eerder maakte AZ - Fortuna Sittard deel uit van het programma in de Eredivisie. De Alkmaarders triomfeerden vier keer en drie keer gingen alle punten naar de Limburgers. In het seizoen 2001/02 vond de vorige editie plaats, welke AZ met 3-0 won.

Op 17 maart 2001 was Fortuna Sittard voor het laatst trefzeker tegen AZ. Ronald Hamming was destijds de gevierde man. Sindsdien troffen de Limburgers tegen elke andere club die ze tegenkwamen in competitieverband minimaal eenmaal doel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1996/97 0-1
1998/99 0-3
1999/2000 2-0
2000/01 0-2
2001/02 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - FC Emmen

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Feyenoord pakte vorige week verdienstelijk een punt op bezoek bij PSV en deed door het verlies van AZ bij Willem II goede zaken in de strijd om de derde plaats. Na de bekeruitschakeling is dat ook het enige waarvoor de Rotterdammers deze jaargang nog strijden. Tegenstander FC Emmen verloor tijdens de voorbije speelronde in eigen huis van Vitesse en bleef steken op de zestiende plaats.

• Sinds vorige week staat Feyenoord op honderd rode kaarten in de Eredivisie-historie. Alleen FC Utrecht (109) en Roda JC Kerkrade (104) kregen er meer. Boosdoener Sven van Beek is inzetbaar tegen FC Emmen omdat hij de schorsing woensdag al uitzat tegen Ajax.

• In 23 speelrondes kwam FC Emmen tot slechts één clean sheet. Alleen SC Heerenveen overlegde soortgelijke cijfers.

Zo strandde Feyenoord in het bekertoernooi.

• In zijn laatste acht Eredivisie-duels liet Feyenoord liefst zestien punten liggen, net zoveel als in de 26 competitiewedstrijden daarvoor.

• Jens Toornstra gaat voor een volle bingokaart. De middenvelder maakte tegen 24 van de 25 tegenstanders die hij trof in de Eredivisie minimaal één doelpunt, maar tegen FC Emmen lukte dit hem nog niet. Toornstra kwam ook pas eenmaal in actie tegen de club uit Drenthe.

Seizoen Feyenoord mislukt: 'Ze gaan een heel lastige transitie in'

• Een mijlpaal voor Dick Lukkien, die voor de honderdste keer als hoofdtrainer fungeert van FC Emmen in een competitieduel. Zijn balans is positief met 34 zeges, 35 gelijke spelen en dertig nederlagen.

FC Emmen verloor vorige week van Vitesse.

Historie

• Het is de eerste keer dat Feyenoord in Eredivisie-verband optreedt als gastheer van FC Emmen. De Rotterdammers zijn sinds 1958 ongeslagen in dergelijke 'eerste thuisduels' met een nieuwkomer. De serie behelst liefst 33 wedstrijden.

Berghuis pleit voor aanpassing VAR-regels

Eerder dit seizoen won Feyenoord met 1-4 in Emmen. Sindsdien zegevierde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst niet meer buitenshuis.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.