Ajax neemt revanche en verpest bekerdroom Feyenoord

Ajax heeft voor het eerst sinds 2014 de finale om de TOTO KNVB-beker bereikt. De Amsterdammers namen revanche in De Kuip door Feyenoord uit de beker te knikkeren.

Feyenoord
Feyenoord
0 - 3
Ajax
Ajax

Het treffen in de halve finale van de beker was de derde Klassieker in het seizoen en weer een veelbesproken affiche. Het ging veel over de 6-2 overwinning die Feyenoord vorige maand boekte. De revanchegevoelens werden meer dan eens uitgesproken in Amsterdam, maar het was Feyenoord dat uitstekend begon in De Kuip.

Robin van Persie speelde een hoofdrol in de sterke openingsfase van de Rotterdammers. De aanvoerder werd tegen PSV op de bank gehouden door trainer Giovanni van Bronckhorst, tegen Ajax startte hij in de spits. In de zevende minuut speelde Van Persie teamgenoot Sam Larsson prima in, maar hij schoot op de paal. Een minuut later kon Van Persie zelf scoren, maar lag Matthijs de Ligt in de weg.

Ajax, met Dusan Tadic als valse spits en recordhouder Lasse Schöne terug op het middenveld, had geen antwoord op het goede spel van Feyenoord. In de eerste twintig minuten kwam de uitclub niet verder dan een geblokt schot van Donny van de Beek. Grote kansen bleven in de fase erna uit, totdat Hakim Ziyech het enkele minuten voor rust probeerde van afstand. Zijn schot werd aangeraakt door Cuco Martina en ging uiteindelijk via de binnenkant van de paal voor het doel van keeper Kenneth Vermeer langs.

Het leek het laatste wapenfeit van een vermakelijke eerste helft te zijn, maar Ajax kwam toch op voorsprong. Scheidsrechter Kevin Blom gaf op slag van rust een corner aan de Amsterdammers, terwijl Tadic de bal als laatste raakte. Uitgerekend uit die hoekschop kopte De Ligt kiezelhard raak: 0-1. Volgens de reglementen mag de VAR, die aanwezig was in De Kuip, niet ingrijpen in zo'n situatie.

De bal slaat tegen de touwen achter doelman Kenneth Vermeer.

Al vrij vroeg in de tweede helft verdubbelde Ajax de marge tegen Feyenoord. Weer volgde de goal na een corner. De thuisclub kreeg de bal niet lekker weg en linksback Nicolás Tagliafico, die er tijdens de vorige ontmoeting niet bij was, schoot de 0-2 achter Vermeer.

Feyenoord werd niet lamgeslagen door de tweede treffer. Sterker nog, de Rotterdammers trokken het initiatief weer naar zich toe en Jens Toornstra kreeg na een uur een prima kans. Hij mocht alleen af op Andre Onana, maar de middenvelder schoot wild naast. Juist op het moment dat Van Bronckhorst met Nicolai Jørgensen een frisse kracht wilde brengen in de aanval, kwam Ajax weer tot scoren.

Ziyech zette de aanval knap op, waarna de bal op rechts bij Van de Beek uitkwam. De middenvelder schoot hard en tegendraads binnen voor de 0-3 in de 65ste minuut. Daarna kwam Jørgensen alsnog, voor Van Persie. Het was echter aan de spelers van Feyenoord te zien dat de strijd wel gestreden was. In de slotfase gebeurde dan ook niet veel meer.

Voor Ajax wordt het de eerste finale in het Nederlandse bekertoernooi sinds 20 april 2014, toen er met 1-5 werd verloren van PEC Zwolle. In de komende finale is Willem II of AZ de tegenstander, de wedstrijd wordt op 5 mei afgewerkt. AZ en Willem II spelen donderdagavond tegen elkaar voor een plek in de eindstrijd. Voor Feyenoord rest het slot van de competitie, waarin de derde plek verdedigd moet worden.

'De 6-2 van vorige maand is voor Ajax een snelle leermethode gebleken'