FC Emmen is er niet in geslaagd om over de degradatiestreep heen te klimmen. De ploeg van Dick Lukkien verloor op een emotionele middag van een sterker Vitesse, dat eindelijk weer eens succesvol was in een uitwedstrijd.

FC Emmen
0 - 3
Vitesse
Vitesse

Bij Emmen stond voetbal deze week op de tweede plaats. Jorg Scherpen, de twintigjarige broer van doelman Kjell, overleed afgelopen dinsdag na een hartstilstand. Kjell Scherpen wilde ondanks dit droevige privénieuws graag spelen tegen Vitesse en coach Dick Lukkien werkte aan deze wens mee. De spelers van Emmen droegen een rouwband om hun arm en voorafgaand aan het duel werd er een minuut stilte gehouden.

In de vierde minuut verrichtte Scherpen zijn eerste redding, bij een schot van Max Clark. Het werd met luid gejuich begroet door de Emmen-supporters. Zij zagen dat Vitesse beter aan de wedstrijd begon en in de veertiende minuut op voorsprong kwam. Clark leverde vanaf links een perfecte voorzet af en winteraanwinst Mohammed Dauda maakte met een acrobatische volley zijn eerste doelpunt in Arnhemse dienst.

Applausminuut
Een paar minuten na de openingstreffer raakte Glenn Bijl geblesseerd na een onhandige overtreding van Navarone Foor. Omdat de middenvelder even op het kunstgras bleef liggen, lag het spel in de twintigste minuut stil en kon Scherpen met de Emmen-supporters meeklappen, als fraai eerbetoon aan zijn overleden broer. De goalie keerde even later weer een knal van de actieve Clark. Vitesse bleef de bovenliggende partij. Dauda moest uit een vrije trap van Martin Ødegaard zijn tweede goal van de middag maken, maar kopte over.

Emmen speelde voor rust weinig klaar en kwam alleen in de laatste tien minuten van de eerste helft tot wat momenten van opwinding. De kopballen van Andrej Lukic en Michael de Leeuw brachten Vitesse-doelman Eduardo echter niet in verlegenheid. Vitesse ging met een verdiende voorsprong aan de thee en zag De Leeuw na de onderbreking niet terugkeren bij Emmen. De gevaarlijkste man aan de kant van de thuisploeg moest zich vanwege een blessure laten vervangen door Jafar Arias.

Afgekeurde goal
Vitesse leek op 0-2 te komen toen Bryan Linssen vier minuten na rust scoorde. De vlag bleef omlaag, maar toch werd de goal terecht afgekeurd door scheidsrechter Edwin van de Graaf, vanwege buitenspel. Vitesse bleef na dit doelpunt de gevaarlijkste ploeg en kreeg een paar keer voldoende ruimte om de wedstrijd te beslissen. De gasten waren echter behoorlijk slordig, waardoor Emmen lange tijd mocht blijven hopen op een punt of meer.

Twintig minuten voor tijd verdubbelde Vitesse de marge alsnog, via een bijzonder doelpunt van Ødegaard. De middenvelder legde aan de rechterkant van het veld aan voor een vrije trap en gezien de afstand tot het doel, rekende iedereen op een voorzet. Ødegaard verraste echter met een direct schot op doel en Scherpen moest een antwoord schuldig blijven. Een tweede goal van Ødegaard werd afgekeurd door de VAR, omdat aangever Linssen buitenspel stond, en Linssen en de Noor hielpen hierna nog grote kansen om zeep.

Drie minuten voor het einde kreeg Vitesse alsnog het derde doelpunt waar het recht op had. Foor werd vrijgespeeld en schoot beheerst binnen. Voor Vitesse betekent dit de eerste overwinning in een uitwedstrijd sinds 25 november (toen 1-3 bij Willem II) en pas de derde uitzege van het seizoen. De Arnhemmers passeren Heracles Almelo op de ranglijst en staan nu weer vijfde. Emmen blijft op de zestiende plek staan, met één punt minder dan PEC Zwolle en Willem II.