Europees voetbal op de tocht voor Roma na blamage thuis tegen Haps & co

AS Roma heeft zich in eigen huis geblameerd. De tegenstander van Feyenoord in de Conference League-finale slaagde er niet in te winnen van het Venezia van Ridgeciano Haps, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien man speelde. Al zat het Roma ook bepaald niet mee.

AS Roma
AS Roma
1 - 1
Venezia
Venezia

De laatste weken is Roma in de Italiaanse competitie bezig aan een beroerde reeks, want na de 2-1 zege op Salernitana op 10 april werd er niet meer gewonnen. De vier duels daarna leverden slechts twee punten op. Ook thuis tegen hekkensluiter Venezia imponeerde de ploeg van trainer José Mourinho allerminst. Binnen de minuut zorgde David Okereke al voor 0-1 namens de club die eerder deze zaterdag officieel degradeerde.

Na ruim een half uur kreeg Sofian Kiyine voor een lompe actie direct rood, waardoor Roma het restant van de wedstrijd met een mannetje meer speelde. Voor de rode kaart was de thuisclub al dicht bij de gelijkmaker, maar de lat stond deze in de weg. Een vrije trap van Lorenzo Pellegrini spatte uiteen op het aluminium. Zeven minuten na rust gebeurde hetzelfde met een uithaal van Bryan Cristante, terwijl het vijf minuten later opnieuw "raak" was voor Pellegrini uit een vrije trap. Het zat Roma dus ook niet mee.

Bij Roma kwam Rick Karsdorp halverwege in de ploeg. Ainsley Maitland-Niles had de voorkeur had gekregen van Mourinho, maar bij aanvang van de tweede helft maakte de oud-Feyenoorder alsnog zijn opwachting. Een andere invaller zorgde voor de dikverdiende gelijkmaker van de thuisclub. Eldor Shomurodov was na een uur ingevallen en schoot een kwartier voor tijd hard raak uit de rebound. Kort voor tijd was de eveneens ingevallen Nicola Zalewski nog dicht bij 2-1, maar ook zijn inzet belandde tegen de lat.

Het bleef dus bij een gelijkspel voor Roma, waardoor het moet vrezen dat Atalanta Bergamo en Fiorentina dit weekend langszij komen op de ranglijst. De ploeg van Mourinho bezet nu nog de zesde plaats, die rechtgeeft op deelname aan de Europa League komend seizoen. Atalanta Bergamo en Fiorentina hebben echter maar één punt minder, waardoor Roma na deze speelronde zomaar achtste kan staan en de Conference League-finale dan wel moet winnen om komend seizoen Europees te spelen.

Mocht AS Roma niet in de topzes eindigen en de Conference League-finale van Feyenoord winnen, betekent het dat de Rotterdammers zich via de voorronde moeten zien te plaatsen voor de Europa League.