Eredivisie akkoord met nieuwe ESPN-deal, kabelaars blijven zich verzetten

Reacties

De Eredivisie-clubs zijn dinsdag unaniem akkoord gegaan met de nieuwe mediadeal. Dit betekent dat de Eredivisie-wedstrijden tot 2030 te zien blijven bij ESPN. Het consortium van kabelaars legt zich er echter nog altijd niet bij neer. 

Eredivisie akkoord met nieuwe ESPN-deal, kabelaars blijven zich verzetten
© Pro Shots

Vorige maand werd al duidelijk dat ESPN ook na 2025 de live-partner van de Eredivisie blijft. Dat de clubs hiermee tijdens de vennotenvergadering zouden instemmen, was nog slechts een formaliteit. Dinsdag is dat gebeurd, meldt de Eredivisie CV in een persbericht. De partijen werken dit akkoord nu verder uit in een overeenkomst.

De uitkomst van de onderhandelingen met ESPN is positief ontvangen omdat het meer vrijheid en geld oplevert. Eerder leken de clubs namelijk af te stevenen op een deal van tien jaar. Nu ligt er een aanbod voor 135 miljoen per jaar, aangevuld met een bonus van 70 miljoen. Waarna de markt relatief snel weer verkend kan worden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De clubs in de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie Vrouwen gaan er door de nieuwe deal met ESPN ook op vooruit, omdat alle wedstrijden in die competities al vanaf 2024 rechtstreeks zullen worden uitgezonden op ESPN. Over de samenvattingen van de Eredivisie, die nu in handen zijn van de NOS, is nog geen duidelijkheid.

Zo is er nu dan eindelijk duidelijkheid over de uitzendrechten van de Eredivisie na 2025. In december 2022 was de Eredivisie CV er eigenlijk al uit met ESPN/Disney, maar kozen de clubs ervoor om het uit te stellen. In mei van 2023 was er sprake van een nieuw akkoord, maar gaven de clubs hun fiat niet en werd de stemming uitgesteld.

Directeuren Robert Eenhoorn (AZ) en Menno Geelen (Ajax) sloten vervolgens aan bij het proces, waaruit een betere deal is ontstaan. Toch kwam er wat ruis op de lijn omdat het consortium van kabelaars met een aanbod kwam. Uiteindelijk is er toch voor ESPN gekozen, met een aantal verbeterde voorwaarden ten opzichte van het vorige contract:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De kabelaars stapten vorige week al naar de Autoriteit Consument & Markt omdat volgens hen geen sprake is geweest van een transparant biedingsproces. Het consortium heeft de ACM gevraagd deze onderhandse gunning te toetsen op het mededingingsrecht, omdat in hun ogen sprake is van kartelvorming door de collectieve verkoop. 

In een nieuw statement hebben de kabelaars dinsdag opnieuw teleurgesteld gereageerd, omdat 'de clubs nu kiezen voor een bod waarbij een groot deel van de inkomsten in de zakken van Amerikaanse aandeelhouders verdwijnt in plaats van dat ze naar de clubs zelf vloeien.' Het consortium heeft de clubs een bedrag van 180 miljoen euro netto per jaar voorgeschoteld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.