Er is weinig (lees: geen) hoop voor Schalke in derby tegen Dortmund

Reacties

Als er voor Schalke 04 ooit een ommekeer moet zijn in dit zeer povere seizoen, laat het dan in de Kohlenpott Derby zijn. Helaas zijn de voortekenen niet goed: vijf redenen waarom Schalke 04 zaterdagavond niet gaat winnen van Borussia Dortmund.

Er is weinig (lees: geen) hoop voor Schalke in derby tegen Dortmund
© Pro Shots

1. Erling Haaland
Geen uitleg nodig verder: het doelpuntenkanon van Borussia Dortmund is weer bezig aan een belachelijk productief seizoen. In zijn carrière maakte hij 28 goals in 31 Bundesliga-duels en 18 doelpunten in 13 optredens tijdens de Champions League en dus is Erling Haaland op dit moment de interessantste spits die rondloopt op de voetbalvelden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

2. Als hekkensluiter verliest Schalke 04 altijd in de Revierderby
Schalke 04 heeft een groot deel van de competitie onderaan gestaan in de Bundesliga en ook na 21 wedstrijden is het verschil met nummer zeventien 1. FSV Mainz 05 niet overbrugd. Sterker nog: als er wonder boven wonder wordt gewonnen van Borussia Dortmund, staat Schalke 04 nog steeds onderaan. De kloof van vijf punten is immens met nog dertien wedstrijden te gaan.

Driemaal eerder stond Schalke 04 onderaan voorafgaande aan de wedstrijd tegen Borussia Dortmund. In het seizoen 1964/65 gebeurde dat tweemaal, in het seizoen 1967/68 ook. In dat laatste jaargang ontsprong Schalke 04 uiteindelijk de degradatiedans, maar in 1965 zakte de club uit Gelsenkirschen af naar het tweede niveau in Duitsland.

3. Het niveau van creatie liegt niet
Dit seizoen creëerde Borussia Dortmund in de Bundesliga twee keer zoveel kansen in vergelijking met Schalke 04 (136 om 68). Het aanvallende spel van Schalke 04 lijkt simpelweg niet denderend genoeg om het defensie van Borussia Dortmund moeilijk te maken. Met vijftien gemaakte doelpunten is de thuisclub de minst productieve club in de Bundesliga, achter Arminia Bielefeld (achttien goals). Klaas Jan Huntelaar moet de reddende engel worden op dat gebied, maar de van Ajax overgekomen spits is geblesseerd en kan ook tegen Borussia Dortmund niet voor de doelpunten zorgen.

Klaas Jan Huntelaar zit vaker op de tribune dan hem lief is.
© Pro Shots
Klaas Jan Huntelaar zit vaker op de tribune dan hem lief is.

4. De standaardsituaties gaan een serieus probleem vormen voor Schalke 04
Wie kreeg in de Bundesliga de meeste doelpunten tegen uit standaardsituaties? Schalke 04. Wie maakte in de Duitse competitie de meeste doelpunten uit standaardsituaties? Borussia Dortmund. Zie je het aanstaande probleem? Meer dan 25 procent van de doelpunten die Borussia Dortmund dit seizoen maakte op het hoogste niveau in Duitsland, kwamen voort na een vrije trap, hoekschop op strafschop. Ook tijdens de eerste ontmoeting tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund dit seizoen werd er gescoord uit standaardsituaties. Borussia Dortmund won met 3-0, de eerste goal volgde na een korte corner, Mats Hummels was verantwoordelijk voor het slotakkoord met een kopbal na een corner.

5. Schalke 04 wint niet van hooggeplaatste clubs
De doelcijfers zijn pijnlijk, de statistieken an sich ook. Schalke 04 heeft dit seizoen nog geen enkele keer gewonnen van een team dat op het moment van de wedstrijd achtste of hoger stonden op de ranglijst. Niet zo gek ook, met één schamele overwinning na 21 duels. Schalke 04 won dit seizoen in speelronde 15 van 1899 Hoffenheim, dat op het moment van de wedstrijd op de dertiende plek stond. Daarna lukte het de formatie uit Gelsenkirchen dus niet tegen een hoger geklasseerd team.

In de wedstrijden tegen teams uit de topacht van de Bundesliga presteert Schalke 04 simpelweg dramatisch. Daar wijzen de doelcijfers ook op: met 2 goals voor en liefst 36 tegen is Schalke 04 vaker wel dan niet kansloos in duels met clubs uit de topacht.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2020/2021

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
16
1. FC Köln
34
8
9
17
34-60
-26
33
17
Werder Bremen
34
7
10
17
36-57
-21
31
18
Schalke 04
34
3
7
24
25-86
-61
16
* Actueel tot en met 27 feb. 2024

De volledige speelronde in de Bundesliga


Vr 19 feb. 2021

Za 20 feb. 2021

Zo 21 feb. 2021


Mocht Schalke 04 zaterdagavond toch winnen van Borussia Dortmund, mag u dit stuk als niet geschreven beschouwen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.